Posle dugih pregovora postignut dogovor o fiskalnoj reformi

Ministri EU usaglasili stroga pravila za smanjenje duga

EU

21.12.2023 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministri EU usaglasili stroga pravila za smanjenje duga Ministri EU usaglasili stroga pravila za smanjenje duga
Ministri finansija zemalja Evropske unije dogovorili su se o uvođenju strožih pravila o smanjenju duga, kao deo dogovora o postepenoj reviziji budžetskih okvira EU.... Ministri EU usaglasili stroga pravila za smanjenje duga

Ministri finansija zemalja Evropske unije dogovorili su se o uvođenju strožih pravila o smanjenju duga, kao deo dogovora o postepenoj reviziji budžetskih okvira EU.

Posle više meseci pregovora postignut je sporazum koji daje državama članicama EU veću nezavisnost u dogovoru o planovima za dug i deficit sa Briselom, ali samo u okviru strogih ograničenja potrošnje koje zahtevaju fiskalna pravila.

Iako su države sa visokim dugom dobile dodatni prostor za pomeranje u okviru prelaznog perioda, novi okvir uključuje stroža ukupna ograničenja potrošnje koja su bila ključna za pristanak Nemačke, koja je bila skeptična u pogledu reformi, prenosi Financial Times.

Politički dogovor, sklopljen između država članica nakon dugotrajnih pregovora mora da bude prihvaćen u Evropskom parlamentu da bi postao zakon. Sporazum bi trebalo da osigura ambiciozno i održivo smanjenje duga, jer predviđa fiskalna pravila koja podstiču reforme, ocenjeno je u Briselu.

Dug evrozone, iako opada, ostaje istorijski visok na oko 90 odsto BDP-a, a taj odnos je u šest zemalja veći od 100 procenata. Reč je o Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Portugalu i Belgiji. Ministri su zaključili da stara pravila, stroga, ali retko sprovedena, nisu u skladu sa novom realnošću visokog duga i da ih je potrebno reformisati.

Reforma fiskalnih pravila EU uvedena je pre dve decenije, dajući tako više vremena za smanjenje javnog duga i stvaranje podsticaja za javna ulaganja čak i tokom procesa budžetske konsolidacije. Nova reforma dolazi nakon što su nivoi državnog duga dostigli nove rekorde u programima oporavka od pandemije korona virusa, a predstoje i nova izdvajanja za borbu protiv klimatskih pormena, politiku industrijskog razvoja i bezbednosne izazove, prenosi B92, pozivajući se na Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...