Prerano je proglašavati pobedu nad inflacijom

Nagel protiv prevremenog smanjenja kamata

EUU fokusu

29.11.2023 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nagel protiv prevremenog smanjenja kamata Nagel protiv prevremenog smanjenja kamata
Predsednik Bundesbanke Joakim Nagel (Joachim Nagel) rekao je da sada nije vreme za razmatranje smanjenja kamatnih stopa u evrozoni, iako je inflacija smanjena. „Očekuje... Nagel protiv prevremenog smanjenja kamata

Predsednik Bundesbanke Joakim Nagel (Joachim Nagel) rekao je da sada nije vreme za razmatranje smanjenja kamatnih stopa u evrozoni, iako je inflacija smanjena.

„Očekuje se smanjenje stope inflacije u naredne dve godine. Ovo je ohrabrujuće. Međutim, inflacija je predugo ostala previsoka. Stoga je prerano proglašavati pobedu nad inflacijom. Monetarna politika mora da ostane na tom kursu“, rekao je šef nemačke centralne banke u govoru u Centralnoj banci Kipra, piše Seebiz.

Nagel, koji je član Upravnog saveta Evropske centralne banke (ECB), rekao je da se glavni efekti pooštravanja monetarne politike tek vide kada je u pitanju inflacija.

Iako ECB nije podigla svoju ključnu kamatnu stopu na poslednjem sastanku Upravnog saveta u oktobru, prethodno je sprovela deset povećanja kamatnih stopa zaredom kako bi smanjila inflaciju.

Nagel je rekao da je „uveren“ da bi dvadesetočlana evrozona mogla da izbegne „tvrdo sletanje“, navodeći zategnuto tržište rada, nizak dug preduzeća i domaćinstava i snažnu investicionu aktivnost.

„Moglo bi da nanese veću štetu privredi ako prerano olabavimo, a zatim ponovo budemo morali da zategnemo i još više. Od pristupa upravljanju rizikom, više bih voleo da budem oprezan i da obezbedim blagovremeni povratak stabilnosti cena“, rekao je on.

Poslednjih meseci, šef Bundesbanke Nagel je više puta isticao rizike uporno visoke inflacije, opisujući taj fenomen kao „pohlepnu zver” koja još uvek nije pobeđena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...