NAJSNAŽNIJI EKONOMSKI RAST EVROZONE I EU U POSLEDNJIH 25 GODINA Podaci Eurostata jasno ukazuju na skok BDP

EUVesti

13.11.2020 14:07 Autor: Julijana Vincan 0

NAJSNAŽNIJI EKONOMSKI RAST EVROZONE I EU U POSLEDNJIH 25 GODINA Podaci Eurostata jasno ukazuju na skok BDP NAJSNAŽNIJI EKONOMSKI RAST EVROZONE I EU U POSLEDNJIH 25 GODINA Podaci Eurostata jasno ukazuju na skok BDP
U trećem kvartalu registrovan je najsnažniji ekonomski rast Evrozone i Evropske unije od 1995. godine, od kada se vodi ova statistička evidencija. Prema sezonski... NAJSNAŽNIJI EKONOMSKI RAST EVROZONE I EU U POSLEDNJIH 25 GODINA Podaci Eurostata jasno ukazuju na skok BDP

U trećem kvartalu registrovan je najsnažniji ekonomski rast Evrozone i Evropske unije od 1995. godine, od kada se vodi ova statistička evidencija.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP Evrozone skočio je u trećem kvartalu za 12,6 odsto, a EU za 11,6 procenata u odnosu na prethodno tromesečje, pokazuje fleš procena Eurostata.

Skok, povećanje, grafikon, statistika
Foto: Pixabay.com

Ovi pokazatelji znače da su ekonomije zone evra i bloka 27 više nego nadoknadile pad iz drugog kvartala, koji je u evrozoni iznosio 11,8 odsto, a u EU 11,4 procenta.

U poređenju sa trećim kvartalom prošle godine, BDP evrozone je, prema desezoniranim podacima, manji za 4,4 odsto, a u EU je manji za 4,3 procenta. To predstavlja delimični oporavak nakon međugodišnjeg minusa od 14,8 odsto u zoni jedinstvene valute, odnosno od minus 13,9 procenata u EU u prethodnom tromesečju.

Evropska unija
Foto: Pixabay.com

Eurostat je objavio i da je broj zaposlenih porastao u prošlom kvartalu za 0,9 odsto i u evrozoni i u EU u odnosu na prethodna tri meseca, što je takođe najbolji rezultat od 1995. godine.

Zaposlenost je u drugom tromesečju zabeležila pad za 2,9 procenata u evrozoni i za 2,7 odsto u EU.

U poređenju sa trećim kvartalom prethodne godine, zaposlenost u evrozoni i EU manja je za dva, odnosno za 1,8 procenata, respektivno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...