NAJVEĆI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U POSLEDNJIH POLA VEKA Nove mere Vlade za ublažavanje posledica

EUVesti

26.8.2020 10:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAJVEĆI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U POSLEDNJIH POLA VEKA Nove mere Vlade za ublažavanje posledica NAJVEĆI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U POSLEDNJIH POLA VEKA Nove mere Vlade za ublažavanje posledica
Nemačka ekonomija pala je u drugom kvartalu za 9,7 odsto, usled kolapsa privatne potrošnje, investicija i izvoza na vrhuncu pandemije Covid-19, saopštio je zavod... NAJVEĆI PAD NEMAČKE EKONOMIJE U POSLEDNJIH POLA VEKA Nove mere Vlade za ublažavanje posledica

Nemačka ekonomija pala je u drugom kvartalu za 9,7 odsto, usled kolapsa privatne potrošnje, investicija i izvoza na vrhuncu pandemije Covid-19, saopštio je zavod za statistiku Destatis, revidirajući svoju prvobitnu procenu.

Destatis je prethodno objavio u svojoj fleš proceni BDP da je nemačka privreda pala za 10,1 procenat u periodu april-jun, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Iako je rezultat pada BDP manji od očekivanog, reč je o najvećem padu nemačke privrede u poslednjih pola veka, od kada se vodi ova statistika.

Nemački ekonomski pad jedan je od manje dramatičnih u drugom kvartalu među vodećim evropskim ekonomijama zbog restriktivnih mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa. Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija zabeležile su dvocifreni pad vrednosti svojih ekonomija, prenosi Indikator.ba.

Kriza je uništila posvećenost nemačke vlade održavanju izbalansiranog budžeta, koji je dugo stvar ponosa te zemlje. Nakon višegodišnje ravnoteže, vlada je pozajmila milijarde evra za finansiranje paketa pomoći i stimulisanja ekonomije i za nadoknadu pada poreskih prihoda.

Nacionalni statistički zavod takođe je objavio da su nemačke vlasti potrošile 51,6 milijardi evra više nego što su prihodovale u prvoj polovini godine. To je rezultiralo budžetskim deficitom u iznosu 3,2 odsto godišnjeg nemačkog BDP, u poređenju sa suficitom od 2,7 procenata u prošloj godini.

Vladajuće nemačke stranke složile su se u utorak da produže mere za ublažavanje efekata korona virusa po najveću evropsku ekonomiju uključujući produžavanje važenja kraćeg radnog vremena i zamrzavanja nesolventnosti. Pad nemačke privrede u drugom kvartalu zbog korone je visok, tako da vlada sve preduzima da ublaži posledice, posebno pred izbore u jesen 2021. godine, navodi Tanjug.

„Korona ostaje realnost i izazov“, rekla je ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer), iz redova Hrišćansko demokrratkse unije (CDU) nakon otprilike sedam sati razgovora sa njihovim koalicioni partnerima levog centra, socijaldemokratama (SPD).

Produženo je i važenje subvencije za rad, umesto do marta 2021. do kraja sledeće godine i produženje olakšica za mala i srednja preduzeća do kraja ove godine. Stranke su takodej složile da produže mere čiji je cilj da se firmama u finansijskim problemima koje bi ušle u bankrot zbog pandemije odloži podnošenje zahteva za nesolventnost do kraja godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...