Slovenija dobila prvu predsednicu države

Nataša Pirc Musar pobedila u drugom krugu

EU

14.11.2022 08:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nataša Pirc Musar pobedila u drugom krugu Nataša Pirc Musar pobedila u drugom krugu
Nataša Pirc Musar postala je predsednica Slovenije nakon što je u drugom krugu izbora osvojila 53,88 odsto glasova, dok je njen protivkandidat Anže Logar... Nataša Pirc Musar pobedila u drugom krugu

Nataša Pirc Musar postala je predsednica Slovenije nakon što je u drugom krugu izbora osvojila 53,88 odsto glasova, dok je njen protivkandidat Anže Logar dobio 46,12 odsto podrške. Logar je čestitao pobedu Nataši Pirc Musar, navodeći da je Slovenija dobila prvu ženu na čelu države.

Izlaznost u drugom krugu bila je nešto viša od 51 procenat. Nova predsednica zahvalila je građanima koji su izašli na izbore i poželela Logaru sreću u budućnosti. „Daću sve od sebe da zaista budem predsednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokratiju“, rekla je Nataša Pirc Musar, prenosi N1.

Ona je dodala da će učiniti sve da ujedini političare oko strateških pitanja, kao i da će se zalagati za kvalitetno javno zdravstvo i socijalnu sigurnost. Posebno je istakla da želi da građani Slovenije budu svesni da ih čekaju teška vremena zbog klimatskih promena.

Pirc Musar, advokatica (54) specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsednika Melaniju Tramp, poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Ona je 15 godina radila pri Savetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava.

Protekli predsednički izbori bili su sedmi u istoriji samostalne Slovenije. U dva petogodišnja mandata predsednik je bio Milan Kučan, a nakon njega Slovenijom su predsedavali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

  • goca87

    14.11.2022 #1 Author

    Bravo, ravnopravnost izmedju žena i muškaraca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...