Prvi krug predsedničkih izbora u Sloveniji

Anže Logar i Nataša Pirc Musar u drugom krugu

EURegion

24.10.2022 08:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

Anže Logar i Nataša Pirc Musar u drugom krugu Anže Logar i Nataša Pirc Musar u drugom krugu
Na bazi 99,9 odsto prebrojanih glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji, u drugi krug plasirali su se bivši ministar spoljnih poslova Anže... Anže Logar i Nataša Pirc Musar u drugom krugu

Na bazi 99,9 odsto prebrojanih glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji, u drugi krug plasirali su se bivši ministar spoljnih poslova Anže Logar i nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar. Logar je dobio 33,96 odsto glasova, a Pirc Musar 26,93 odsto.

Logar je član Slovenačke demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, koji je smenjen proletos nakon kontroverznog mandata praćenog mnogim demonstracijama, prenosi N1. Logar je u kampanji nastojao da prikaže sebe kao umerenog kandidata, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Nataša Pirc Musar, advokatica i bivša televizijska voditeljka izrazila je nadu da će postati prva žena na čelu Slovenije. Premijer Robert Golob, čiji je kandidat Milan Brglez osvojio 15,4 odsto glasova, što ga je svrstalo na treće mesto, nagovestio je podršku Nataši Pirc Musar.

Novi predsednik ili predsednica preuzeće dužnost od Boruta Pahora koji je na čelnoj funkciji proveo dva petogodišnja mandata. Iako je funkcija predsednika u Sloveniji protokolarna, izbori se smatraju testom za Golobovu liberalnu vladu.

Izlaznost u prvom krugu izbora bila je nešto viša od 51 odsto. Vladimir Prebilič bio je četvrti sa 10,66 odsto glasova, Sabina Seničar peta sa 5,95 odsto, Janez Cigler Kralj je dobio 4,35 odsto glasova, a Miha Kordiš 2,80 odsto. Drugi krug predsedničkih izbora biće održan 13. novembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...