program revitalizacije podrazumeva proizvodnju oko 300 tona dnevno u samom startu

Staklaru iz Paraćina preuzela slovenačka Steklarna Hrastnik

Bolji posaoInfrastrukturaPoslovanjeRegionSrbija

21.10.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Staklaru iz Paraćina preuzela slovenačka Steklarna Hrastnik Staklaru iz Paraćina preuzela slovenačka Steklarna Hrastnik
Steklarna Hrastnik, slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju staklene ambalaže, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske, preuzima staklaru SFS Paraćin u Srbiji. Steklarna Hrastnik... Staklaru iz Paraćina preuzela slovenačka Steklarna Hrastnik

Steklarna Hrastnik, slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju staklene ambalaže, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske, preuzima staklaru SFS Paraćin u Srbiji.

Steklarna Hrastnik je jedan od vodećih evropskih ponuđača specijalnog ambalažnog stakla sa izuzetnim potencijalom za dalji rast, širenje poslovanja i jačanje tržišnog udela. Staklare će da postanu sestrinske kompanije i značajno će doprineti realizaciji strateških planova grupe, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Investicijom u staklaru SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlass grupa povećaće proizvodne kapacitete (odmah za do 300 tona stakla dnevno) i asortiman proizvoda.

Glavni deo proizvodnje u Srbiji ostaće vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta Jugoistočne Evrope, gde primećujemo nedostatak ponude. Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u Paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike”, istakao je Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Prema njegovim rečima, najveći deo izvoza Steklarne Hrastnik će i dalje da bude usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta.

Staklara u Paraćinu i Steklarna Hrastnik imaju sličnu istoriju i teže istim ciljevima. Obimno specifično znanje iz oblasti transformacije poslovanja i prelaska sa masovnih segmenata tržišta stakla na premium, stečeno u Hrastniku, imaće ključnu ulogu u daljem širenju poslovanja GlobalGlass grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji, saopšteno je iz kompanije.

Grupa ima ambiciozne planove za rast na evropskom tržištu stakla, za šta će u narednim godinama nameniti više od 100 miliona evra investicija u dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji, kao i u Srbiji, gde se u budućnosti planira povećanje proizvodnih kapaciteta na 1.150 tona stakla dnevno.

Preuzimanje staklare SFS Paraćin i dalje je predmet uobičajenih odgodnih uslova, uključujući i saglasnost nadležnih institucija za zaštitu konkurencije. Postupci bi trebalo da budu završeni do kraja prvog kvartala naredne godine.

STEKLARNA HRASTNIK d.o.o.

Cesta 1. maja 14, 1430 Hrastnik , Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
76.842.000,00 (2021)
Broj zaposlenih:
482 (2021)
  • VERA

    22.10.2022 #1 Author

    Najpoznatija fabrika stakla, odlicno sto ce ponovo da radi punim kapacitetom.

    Odgovori

  • MAJALG

    23.10.2022 #2 Author

    Nadam se da nece biti kao sa Bugarima, pa da samo naprave jos vece dugove i ostave pustos iza sebe.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...