Loša prognoza za preduzeća najveće evropske ekonomije

Nemačka industrijska udruženja očekuju sumornu 2023. godinu

BiznisEU

27.12.2022 13:18 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nemačka industrijska udruženja očekuju sumornu 2023. godinu Nemačka industrijska udruženja očekuju sumornu 2023. godinu
Oko 60 odsto nemačkih industrijskih udruženja predviđa sumornu 2023. godinu. Tri od pet su pesimisti koji očekuju da će iduće godine njihove kompanije proizvoditi... Nemačka industrijska udruženja očekuju sumornu 2023. godinu

Oko 60 odsto nemačkih industrijskih udruženja predviđa sumornu 2023. godinu. Tri od pet su pesimisti koji očekuju da će iduće godine njihove kompanije proizvoditi manje, jer visoke cene energije zbog rata u Ukrajini ne padaju, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak.

Od 49 udruženja koje je anketirao Nemački ekonomski institut IW, 30 je navelo da očekuj da će njihov sektor manje proizvoditi u idućoj godini, dok je 13 reklo da očekuje povećanje proizvodnje. Skoro 40 udruženja je ocenilo da je situacija za njihove kompanije gora nego pre godinu dana, kada su verovali da je kriza prošla, prenosi Reuters.

Sa rekordno visokom inflacijom raspoloženje u nemačkoj ekonomiji nije se oporavilo od pandemije, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno od sredine novembra do početka decembra. Ekonomosti IW navode da preduzeća ne očekuju da će se visoke cene energije u dogledno vreme vratiti na nivoe pre krize.

Posebno je nesigurna situacija za energetski intenzivne firme čiji uspeh zavisi od pristupačne energije. To u velikoj meri zamagljuje izglede nemačkih preduzeća u idućoj godini. Inflacija u Nemačkoj u oktobru dostigla je rekordnih 10,4 odsto, a u novembru je oslabila na 10 odsto.

  • GOCA BG

    27.12.2022 #1 Author

    Bice im sumorna svakako,puno preduzeca ce se zatvoriti,i puno njih ostaje bez poslovnih saradnika…

    Odgovori

  • TATJANA

    30.12.2022 #2 Author

    Pored ostalog kriva je i njihova politika za to

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...