NEMAČKA U VELIKOM PROBLEMU Ekonomiji sledi pad od 12,2 odsto u drugom kvartalu

EUVesti

28.4.2020 14:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMAČKA U VELIKOM PROBLEMU Ekonomiji sledi pad od 12,2 odsto u drugom kvartalu NEMAČKA U VELIKOM PROBLEMU Ekonomiji sledi pad od 12,2 odsto u drugom kvartalu
Ekonomiju Nemačke očekuje pad za 12,2 odsto u drugom kvartalu ove godine, prema najsvežijoj proceni berlinskog ekonomskog instituta Ifo. Istovremeno, nemačko Ministarstvo privrede razmatra... NEMAČKA U VELIKOM PROBLEMU Ekonomiji sledi pad od 12,2 odsto u drugom kvartalu

Ekonomiju Nemačke očekuje pad za 12,2 odsto u drugom kvartalu ove godine, prema najsvežijoj proceni berlinskog ekonomskog instituta Ifo. Istovremeno, nemačko Ministarstvo privrede razmatra osnivanje fonda za pomoć ugostiteljstvu zbog razorno štetnog uticaja pandemije korona virusa na ovu delatnost.

Najveća evropska ekonomija zabeležila je u prvih tri meseca 2020. godine pad za 1,9 odsto, objavio je Ifo. Na bazi analize podataka nemačkih kompanija o iskorišćenosti kapaciteta, ekonomski institut izračunao je da bi u drugom kvartalu ekonomski pad trebalo da bude 12,2 procenta, prenosi sarajevski portal biznisinfo.

Ukupne ekonomske aktivnosti biće smanjene za 6,6 odsto u tekućoj godini, a očekuje se da bi se stopa rasta iz vremena pre pandemije mogla uspostaviti krajem iduće godine. „Nećemo se vratiti na stanje kakvo je bilo pre situacije sa koronom do kraja 2021“, ocenio je Timo Volmeršauzer (Timo Wollmershaeuser) šef odeljenja za ekonomske prognoze u Ifo.

Ministar privrede Peter Almajer (Peter Altmaier) izjavio je u utorak da će vlada možda morati da osnuje fond za pomoć ugostiteljskom sektoru, ukoliko karantin zbog korona virusa ne bude uskoro ukinut. Vlada je ugostiteljima obezbedila kredite i programe skraćenog radnog vremena, a lideri vladajuće koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel odobrili su smanjenje PDV na sedam odsto u narednih godinu dana.

„Želim da se restorani i smeštajni objekti što pre otvore, ali uslov je bezbednost, moramo se najpre pobrinuti da se zaustavi širenje infekcije, rekao je nemački ministar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...