Berlin traži pravni osnov za suspenziju "kočnice duga"

Nemačka vlada predložiće parlamentu da proglasi vanredno stanje

EU

24.11.2023 11:54 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nemačka vlada predložiće parlamentu da proglasi vanredno stanje Nemačka vlada predložiće parlamentu da proglasi vanredno stanje
Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) nagovestio je da će vlada nastojati da suspenduje „kočnicu duga“ nakon odluke ustavnog suda koja je zemlju... Nemačka vlada predložiće parlamentu da proglasi vanredno stanje

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) nagovestio je da će vlada nastojati da suspenduje „kočnicu duga“ nakon odluke ustavnog suda koja je zemlju gurnula u ozbiljnu političku i budžetsku krizu.

„Postoji nova pravna jasnoća o tome kako moramo da postupamo sa posebnom imovinom i hitnim zajmovima. Sada ćemo rashode, posebno za kočenje cena električne energije i gasa staviti na ustavno sigurnu osnovu“, naveo je Lindler, prenosi Politico.

Nemački ustavni sud presudio je prošle nedelje da je vladin plan da prenameni 60 milijardi evra preostalih iz hitnog fonda za Covid-19 za finansiranje zelene agende vladajuće koalicije neustavan. Odluka ima i šire implikacije koje sprečavaju vladu da crpi novac iz specijalnih fondova kako bi zaobišla ustavom propisanu kočnicu duga, koja ograničava savezni deficit na 0,35 odsto BDP-a, osim u vanrednim situacijama.

Ta odluka je sada primorala vladu da retroaktivno uključi oko 40 milijardi evra potrošnje za smanjenje cene energije, koja je prvobitno bila finansirana iz posebnog fonda izvan redovnog budžeta, kao deo svoje redovne potrošnje. Kao posledica toga, presuda je primorala nemačko Ministarstvo finansija da obustavi kočnicu duga tako što će proglasiti vanredno stanje.

Linder je rekao da će predstaviti nacrt rebalansa budžeta za 2023. godinu na sednici vlade iduće nedelje. Vlada će predložiti parlamentu rezoluciju o proglašenju vanredne situacije. „Neće biti novih dugova, već će samo sredstava koja su već korišćenja za prevazilaženje krize biti stavljena na sigurnu pravnu osnovu“, saopštilo je ministarstvo.

Bila bi to četvrta godina zaredom da Nemačka suspenduje kočnicu duga koja je uvedena 2009. godine. Prethodnih godina vlada je proglasila vanredne situacije zbog pandemije, kao i zbog rastućih troškova energije koji su usledili nakon početka rata u Ukrajini.

  • SHALIMAR

    24.11.2023 #1 Author

    Da li je neustavan ili ne,videcemo kakva ce odluka na kraju biti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...