Visoke cene energije i pad potražnje samo su neki od razloga

Nemački izvoz u julu oslabio 0,9 odsto

BiznisEU

4.9.2023 17:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački izvoz u julu oslabio 0,9 odsto Nemački izvoz u julu oslabio 0,9 odsto
Nemački izvoznici sve slabije posluju i suočavaju se sa sve krupnijim izazovom, ocenjuju analitičari. Prema statističkim podacima julski izvoz je bio za 0,9 odsto... Nemački izvoz u julu oslabio 0,9 odsto

Nemački izvoznici sve slabije posluju i suočavaju se sa sve krupnijim izazovom, ocenjuju analitičari. Prema statističkim podacima julski izvoz je bio za 0,9 odsto slabiji od junskog i za ceo procentni poen slabiji nego 12 meseci ranije.

Padu doprinosi više faktora, od skuplje energije, preko rastućih troškova finansiranja, do globalnog pada tražnje i erozije konkurentnosti. Očekivanja od predstojećeg perioda stoga su sumorna, piše DPA.

Julski spoljnotrgovinski bilans: 130,4 milijardi evra izvoza i 114,5 milijardi uvoza, 1,4 odsto više nego u junu, ali velikih 10,2 odsto manje nego jula 2022. godine.

Sabrani podaci iz prvih sedam meseci slikaju još mračniji prizor, jer izvoz je od početka godine do kraja jula pao za 2,9 odsto u poređenju sa odgovarajućim periodom 2022. godine. Pritom, solidan rast iz prošle godine pripisivan je poskupljenju robe, pre nego boljoj prodaji.

Izvoz „više nije snažan, pouzdan motor nemačke privrede na kakvog smo navikli, nego je pre postao povučena ručna kočnica,“ rekao je glavni ekonomista ING banke Karsten Bžeski (Carsten Brzeski).

To je očigledno jasno i među izvoznicima. Avgustovsko izdanje indeksa očekivanja u izvoznom sektoru, kog ekonomski institut IFO izrađuje na osnovu ankete hiljada domaćih firmi, bilo je na minus 6,3 poena, posle ravno šest u julu.

„Nemački izvoznici se suočavaju sa slabom globalnom tražnjom,“ rekao je direktor odeljenja IFO za istraživanje. „Uz to, izvoznici se učestalo žale da gube na konkurentnosti.“

U suštini, nemački izvoznici plaćaju skupu energiju, a važna spoljna tržišta slabije kupuju zbog sopstvenih problema.

„Dinamiku globalnog privrednog rasta poništavaju kamate na važnim tržištima, nadalje snažna inflacija i poljuljana kineska privreda,“ rekao je Folker Trajer (Volker Treier), šef spoljnotrgovniskog odseka Nemačke komore za industriju i trgovinu (DIHK).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...