Neophodno više kvalifikovane radne snage

Nemački privrednici traže ublažavanje imigracijskih pravila

BiznisBolji posaoEU

26.12.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački privrednici traže ublažavanje imigracijskih pravila Nemački privrednici traže ublažavanje imigracijskih pravila
Najviši predstavnici poslovne zajednice u Nemačkoj pozivaju na manje restriktivna imigracijska pravila kao način rešavanja sve većeg nedostatka kvalifikovanih radnika u ovoj zemlji. „Imamo... Nemački privrednici traže ublažavanje imigracijskih pravila

Najviši predstavnici poslovne zajednice u Nemačkoj pozivaju na manje restriktivna imigracijska pravila kao način rešavanja sve većeg nedostatka kvalifikovanih radnika u ovoj zemlji.

„Imamo velike poteškoće sa razvojem kompanija u Nemačkoj, jer nam jednostavno nedostaju kvalifikovani radnici“, rekao je predsednik udruženja nemačkih industrijskih i trgovačkih komora (DIHK) Peter Adrian, prenosi Seebiz pozivajući se na DPA.

Glavni advokat Nemačke konfederacije preduzetnika Holger Švanek (Holger Schwannecke) rekao je da samo u njegovom sektoru trenutno ima oko 250.000 slobodnih radnih mesta.

„Hitno su nam potrebni kvalifikovani radnici i moramo da ih regrutujemo prvenstveno kroz domaću obuku i iskorišćavanjem svih domaćih potencijala, ali i kroz useljavanje kvalifikovane radne snage“, rekao je Švanek.

„Još uvek postoje mnoge prepreke na putu useljavanja kvalifikovane radne snage. Potrebno je puno vremena za vize, konsultanti su preopterećeni. Takođe, nije od pomoći što nemamo običaj da poželimo dobrodošlicu stranim radnicima“, navodi Adrian.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...