Nemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika
21.7.2023 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 8
Nemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mesečno, je stalna boljka branše, rekli su u udruženju za DPA.
„Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta“, rekla je Sandra Varden (Sandra Warden), stručnjak za tržište rada iz Dehoge.
Varden je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta. „A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),“ rekla je.
„Posebno sada, u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste,“ rekla je ona.
U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo. „Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku.“ Neki restorani su počeli više da uvode samoposluživanje.
Pročitajte još:
Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će izbeglice moći lakše da se zapošljavaju.
Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene.
SHALIMAR
21.7.2023 #1 AuthorEto prilika nasima za posao…
Vale
23.7.2023 #2 AuthorSvi koji mogu ce otici u Nemacku da rade
KIMCHI
23.7.2023 #3 AuthorPa ce uvoziti migrante mozda
LJUBOMIR
23.7.2023 #4 AuthorUvek fali ugostitelja, najteže je sa ljudima..
BLIZANAC
23.7.2023 #5 AuthorNemackoj nedostaju radnici iz svih branši
ZVONČICA
23.7.2023 #6 AuthorZa Srbiju me to ne iznenadjuje uopste,ali ali za Nemacku neocekivano
MODESTY
26.7.2023 #7 AuthorTo je najmanji problem,vecina iz jugoistočne Evrope jedva čeka tamo da radi
DUSA
27.10.2023 #8 AuthorBas tako