Za šest meseci prijavljeno 190 povreda

Neuobičajen broj povreda u Teslinoj fabrici kod Berlina

EU

5.10.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neuobičajen broj povreda u Teslinoj fabrici kod Berlina Neuobičajen broj povreda u Teslinoj fabrici kod Berlina
U „giga-fabrici“ automobilske kompanije Tesla u Grinhajdu pored Berlina, u periodu od juna do novembra 2022. zabeleženo je neuobičajeno mnogo povreda na radu među... Neuobičajen broj povreda u Teslinoj fabrici kod Berlina

U „giga-fabrici“ automobilske kompanije Tesla u Grinhajdu pored Berlina, u periodu od juna do novembra 2022. zabeleženo je neuobičajeno mnogo povreda na radu među kojima je i mnogo teških, objavio je nedeljnik Stern, a preneo Deutsche Welle (DW).

Stern je, pozivajući se na izvore u nadležnim uredima i službama spasavanja, otkrio da je u tom periodu prijavljeno 190 povreda na radu, kao i da su vozači hitne pomoći njihovim reporterima rekli za slučajeve kada je jednom radniku sa nekoliko metara visine na glavu pala kutija teška 50 kilograma, kada se tečni aluminijum izlio radniku po stopalu kao i da se priča o nekoliko slučajeva amputacija zbog opekotina ili zbog izlivanja sone kiseline.

Predstavnik sindikata „IG Metal“ za područje Berlin-Brandenburg-Saksonija, pozvao je nadležne u Teslinom pogonu da poboljšaju bezbednost na radu uz poruku da je zdravlje radnika važnije od profita.

„IG Metal“ je i ranije ukazao da je nekim danima, zbog loših uslova, i do 40 odsto zaposlenih na bolovanju i tvrdi da, umesto da ispita uzroke takvog stanja, menadžment povećava pritisak na radnike.

Na udaru kritika našao se i premijer savezne pokrajine Brandenburg, Ditmar Fodike (Dietmar Fodike). Njega različite nevladine organizacije optužuju za netransparentnost kada je u pitanju odnos prema Tesli. On kaže da je upoznat s povećanim brojem povreda na radu, ali da on „nije portparol Tesle“ pa da to saopštava javnosti.

Javni portal „Pitaj državu“ (Frag den Staat) podneo je tužbu protiv brandenburške vlade koja odbija da pruži na uvid protokole sa redovnih sastanaka uprave Tesle i brandenburških političara.

Pokrajina Brandenburg je izgradnju Teslinog pogona svojevremeno subvencionisala s milijardu evra što, prema pisanju medija, odgovara ukupnim troškovima izgradnje pogona, preneo je DW, uz podsećanje da u „giga fabrici“ u Berlinu radi oko 10.000 zaposlenih a da kompanija namerava da udvostruči broj radnika i da u tom pogonu proizvodi milion automobila godišnje.

  • MAJA

    7.10.2023 #1 Author

    Kakva je to bezbednost, na kom je to nivou u 21. veku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...