raskorak u potrošnji između razvijenih i zemalja u razvoju

Očekuje se pad potražnje za strujom u EU u ovoj godini

EU

20.7.2023 17:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekuje se pad potražnje za strujom u EU u ovoj godini Očekuje se pad potražnje za strujom u EU u ovoj godini
Potražnja za električnom energijom u Evropskoj uniji (EU) spustiće se u ovoj godini na najniži nivo od početka decenije, što odražava probleme u industriji,... Očekuje se pad potražnje za strujom u EU u ovoj godini

Potražnja za električnom energijom u Evropskoj uniji (EU) spustiće se u ovoj godini na najniži nivo od početka decenije, što odražava probleme u industriji, procenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Iz IEA su posebno naveli raskorak u potrošnji između razvijenih i zemalja u razvoju.

Oni procenjuju da će se potražnja za strujom u EU smanjiti i ove godine tri odsto i spustiti na najniži nivo od 2002. godine, prenosi Mina.

„Veliki evropski industrijski potrošači još se nisu oporavili od prošlogodišnjeg pada proizvodnje“, naveli su iz IEA, potkrepljujući ocenu padom potražnje za strujom u prvoj polovini godine od šest odsto.

U prošloj godini, gotovo dve trećine neto smanjenja potražnje za strujom bilo je povezano s industrijskim kompanijama, koje su se borile sa povišenim cenama energije. Trend se nastavio i na dobar deo ove godine, uprkos spuštanju cena energenata i struje sa rekordnih nivoa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...