Istraživanje Evropske investicione banke o mladim firmama sa visokim potencijalom rasta

Ograničenja finansijskih tržišta koče inovativne kompanije u EU

EUInovacijeInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

29.7.2024 08:01 Autor: Marko Andrejić 0

Ograničenja finansijskih tržišta koče inovativne kompanije u EU Ograničenja finansijskih tržišta koče inovativne kompanije u EU
Prevazilaženje jaza u finansiranju scale-up kompanija ključno je za održavanje tehnološke prednosti Evropske unije i uspešno savladavanje zelenih i digitalnih tranzicija. Rešavanje ograničenja rasta... Ograničenja finansijskih tržišta koče inovativne kompanije u EU

Prevazilaženje jaza u finansiranju scale-up kompanija ključno je za održavanje tehnološke prednosti Evropske unije i uspešno savladavanje zelenih i digitalnih tranzicija. Rešavanje ograničenja rasta inovativnih kompanija, posebno tokom prelaska sa startap faze na fazu rasta, osiguralo bi da EU ostane tehnološki lider i konkurent na globalnom nivou u razvoju i širenju ključnih tehnologija – od zelene tehnologije do veštačke inteligencije i kvantnog računarstva, navodi se u najnovijoj publikaciji Evropske investicione banke (EIB).

Inovativne kompanije u EU suočavaju se sa značajnim ograničenjima u finansiranju, pri čemu scale-up preduzeća prikupljaju samo polovinu kapitala u poređenju sa svojim kolegama u Silicijumskoj dolini. Manjak EU investitora koji mogu pružiti finansiranje u fazi rasta primorava mnoge firme da potraže sredstva u inostranstvu i prilikom “exita” traže strane kupce ili se kotiraju na stranim berzama.

Izveštaj EIB pod nazivom „The Scale-up Gap: Financial Market Constraints Holding Back Innovative Firms in the European Union“ pruža nove dokaze o finansijskim ograničenjima sa kojima se suočavaju kompanije koje ulaze u ključnu fazu rasta. Analiza prati firme koje su dobile podršku rizičnog kapitala (venture capital) i dostigle fazu rasta u Evropskoj uniji nakon 2013. godine.

Praćenjem ovih preduzeća tokom vremena izveštaj ispituje finansiranje koje dobijaju i investitore koje privlače. Uključuje poređenje između ovih kompanija i sličnih firmi u dva velika startap centra, Londonu i San Francisku, pružajući ključne činjenice i uvide u dinamiku rasta uspešnih inovativnih preduzeća.

Izveštaj se bavi izvorima i karakteristikama finansiranja tokom životnog ciklusa firme, od osnivanja do exita, bilo kroz kotiranje na berzi ili akviziciju. Takođe, istražuje trendove relokacije ovih inovativnih kompanija.

“Grupa Evropske investicione banke (EIB), poznata po svojoj podršci inovativnim kompanijama i širenju novih tehnologija, može igrati katalitičku ulogu u doprinosu globalnoj konkurentnosti Evrope. Prevazilaženje jaza u finansiranju zahteva uklanjanje investicionih barijera, uključujući unapređenje tržišta kapitala, posebno tržišta rizičnog kapitala, i ciljane javne intervencije za pokretanje tržišta”, ističe se u izveštaju.

Kapital koji su podigle scale-up kompanije (u milionima dolara) / Izvor: EIB

Scale-up kompanije kao pokretači rasta

Scale-up kompanije su mlade firme sa visokim potencijalom rasta, koje se nalaze u međufazi razvoja – između startapa i zrele faze. Produktivnije su od prosečnih kompanija i imaju potencijal da postanu sledeća generacija “tehnoloških šampiona” i podrže lokalni ekosistem.

“Važno je podržati ove firme kako bi se poboljšala produktivnost EU i razvile ključne tehnologije kritične za agendu EU politike”, navodi EIB.

Kada je reč o ograničenjima finansijskih tržišta sa kojima se suočavaju scale-up kompanije, u Evropskoj uniji se finansijska ograničenja povećavaju kako firme rastu. Do trenutka kada dosegnu deset godina poslovanja, evropske scale-up kompanije prikupe 50 odsto manje kapitala nego njihove kolege iz San Franciska. Ovaj jaz u akumulaciji kapitala opstaje bez obzira na industriju, godinu osnivanja ili poslovni ciklus.

Nedostatak EU investitora sposobnih da pruže finansiranje u fazi rasta primorava mnoge EU kompanije da potraže sredstva u inostranstvu i prilikom exita traže strane kupce ili se kotiraju na stranim berzama.

Lokacije berzi na kojima su EU scale-up kompanije objavile inicijalnu javnu ponudu IPO / Izvor: EIB

“Vodeći investitori igraju ključnu ulogu u krugovima finansiranja, privlačeći dodatna ulaganja od manje sofisticiranih tržišnih igrača zbog svog specijalizovanog znanja o industriji i uspešnih poslovnih rezultata. U EU – više od četiri petine poslova u fazi rasta uključuje stranog vodećeg ili jedinog investitora, u poređenju sa samo 14 odsto u San Francisku”, ocenjuje se u izveštaju Evropske investicione banke.

Relokacija u inostranstvo nudi tržišne dobitke za EU scale-up kompanije, ali iscrpljuje potencijal Evrope da zadrži industrijske lidere i razvije nove tehnologije. Takođe slabi efekat „zamaha“, gde novi lideri podržavaju sledeću generaciju startap kompanija, uzrokujući odliv preduzetničkih talenata i propuštene prilike za lokalni poslovni ekosistem.

Investicije rizičnog kapitala u SAD šest do osam puta veće nego u EU

Ograničenja finansiranja sa kojima se suočavaju scale-up kompanije u EU proističu iz plitke i fragmentirane prirode evropskih tržišta, posebno tržišta rizičnog kapitala. Investicije rizičnog kapitala u američke kompanije su svake godine šest do osam puta veće nego u Evropskoj uniji.

Publikacija navodi da Evropska unija još uvek ne ulaže dovoljno u rizični kapital. EU fondovi prikupljaju samo pet odsto globalnog rizičnog kapitala u poređenju sa 52 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama i 40 odsto u Kini. Broj specijalizovanih i velikih fondova rizičnog kapitala ostaje nedovoljan za podršku scale-up kompanijama.

Prevazilaženje jaza u finansiranju scale-up kompanija u Evropskoj uniji je od suštinskog značaja za održavanje konkurentske prednosti i razvoj ključnih tehnologija koje će oblikovati budućnost evropske ekonomije.

Investicije u rizični kapital, zajedno sa uklanjanjem investicionih barijera i jačanjem lokalnih ekosistema, mogu osigurati da EU ostane vodeća sila u tehnološkoj inovaciji i rastu, zaključuju stručnjaci Evropske investicione banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.