unapređenje kroz centar za digitalnu transformaciju

PKS: Saradnjom tradicionalne i inovativne privrede do prvog „jednoroga“

InovacijePreduzetnikSrbija

28.12.2023 16:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PKS: Saradnjom tradicionalne i inovativne privrede do prvog „jednoroga“ PKS: Saradnjom tradicionalne i inovativne privrede do prvog „jednoroga“
Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije (PKS) radiće zajedno sa Ministarstvom privrede na snažnijem povezivanju inovativne i tradicionalne privrede kako bi se... PKS: Saradnjom tradicionalne i inovativne privrede do prvog „jednoroga“

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije (PKS) radiće zajedno sa Ministarstvom privrede na snažnijem povezivanju inovativne i tradicionalne privrede kako bi se povećao broj inovativnih domaćih preduzeća, a Srbija, potencijalno, do kraja sledeće godine dobija svoju prvu tehnološku kompaniju „jednoroga“ (unicorn), izjavio je u četvrtak direktor CDT-a Predrag Nikolić.

„U partnerstvu sa Ministarstvom ćemo proširiti svoj delokrug delatnosti, jer postoji manjak interakcije između inovativne i tradicionalne privrede, koji ćemo kroz CDT pokušati da unapredimo i ojačamo, a kako bi broj inovativnih srpskih preduzeća porastao i na kraju, možda već i sledeće godine, imali prvog ‘jednoroga’ u Srbiji“, rekao je Nikolić, nakon obilaska novootvorenog Inovacionog haba CDT sa ministrom privrede Srbije Slobodanom Cvetkovićem, saopštila je PKS.

Kako je PKS saopštila, delegaciji Ministarstva privrede prezentovani su izazovi koje digitalna transformacija nosi sa sobom i prikazani rezultati koje je CDT ostvario u proteklih pet godina.

„Do sada smo uspeli da uradimo preko 800 tehnoloških implementacija u malom i srednjem sektoru, odnosno, da opslužimo oko 4.500 preduzeća“, istakao je Nikolić i poručio da će CDT u narednom periodu dodatni fokus staviti na velike kompanije, za koje je rekao da su pokretači privrednog razvoja.

Nikolić je podsetio da, od početka rada i objavljivanja prvog poziva CDT-a privredi da učestvuje u digitalnoj transformaciji, postoji veliko interesovanje za usluge Centra, u vidu konsaltinga, obuka i implementacija tehnoloških rešenja u preduzeća.

Cvetković je rekao da CDT pomaže kompanijama i pojedincima da inovaciju dovedu do finalnog proizvoda.

„CDT od nas iziskuje da pokrenemo i pospešimo sve procese unutar privrede u pravcu digitalizacije i četvrte industrijske revolucije, a možemo da kažemo da smo, možda, i na pragu pete industrijske revolucije“, rekao je Cvetković.

Ministar je istakao je da je neophodno unaprediti saradnju nauke i privrede.

„Nauka ima određena dostignuća koja nisu implementirana u privredu, a s druge strane, privreda ima potrebe za implementacijom određenih naučno-tehnoloških dostignuća, koja mogu da joj pomognu da dobije dodatni stepen konkurentnosti“, ukazao je on.

Кonsultant CDT-a Tijana Sekulić objasnila je da Centar preduzećima pomaže da se fokusiraju na prioritete njihove digitalizacije i odrede sve ono što može da im pomogne da budu efikasniji u svom poslovanju, razviju nove proizvode i usluge ili nove poslovne modele, kao i da naprave strategiju razvoja preduzeća.

Direktorka kompanije Aleđo Snežana Obradović, čija se kompanija bavi mašinskom obradom, izradom delova i sklopova na CNC mašinama, rekla je da su sredstva koja su dobili preko CDT-a iskoristili za kupovinu novog softvera koji je doprineo bržem i jednostavnijem procesu proizvodnje u toj kompaniji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...