unapređenje položaja osetljivih grupa i njihovo zapošljavanje

Opredeljeno 50 miliona dinara za razvoj socijalnog preduzetništva

PreduzetnikSrbija

26.12.2023 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Opredeljeno 50 miliona dinara za razvoj socijalnog preduzetništva Opredeljeno 50 miliona dinara za razvoj socijalnog preduzetništva
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković najavio je u utorak, na sednici Saveta za socijalno preduzetništvo, da je budžetom... Opredeljeno 50 miliona dinara za razvoj socijalnog preduzetništva

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković najavio je u utorak, na sednici Saveta za socijalno preduzetništvo, da je budžetom za narednu godinu, opredeljeno 50 miliona dinara za razvoj socijalnog preduzetništva, unapređenje položaja osetljivih grupa i njihovo zapošljavanje.

Selaković je najavio i da će Program razvoja i Akcioni plan, koji treba da obezbede punu primenu Zakona o socijalnom preduzetništvu, biti usvojeni u narednim mesecima, prenosi Beta.

On je istakao da u Srbiji 35 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u zemlji (oko 130.000 građana), pripada teško zapošljivom stanovništvu.

„Socijalno preduzetništvo je najpogodniji alat koji u formalno-pravnom smislu imamo, ali ga nismo stavili u funkciju i naš zadatak je da se u narednom periodu ozbiljno pozabavimo oživljavanjem socijalnog preduzetništva kroz donošenje petogodišnjeg Programa razvoja“, rekao je Selaković, a prenelo ministarstvo.

Podseća se da je u februaru 2022. Srbija dobila Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim su definisani pojam solidarne ekonomije i uslovi za sticanje statusa socijalnog preduzeća i tada je predviđeno i uspostavljanje Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva.

„U 2012. godini bilo je više od 250.000 korisnika socijalne pomoći, a danas je taj broj smanjen za oko 37 odsto i iznosi 160.700, a to je postignuto zapošljavanjem ljudi, a njih najmanje je trećina iz kategorije radno sposobnog stanovništva i to je nešto o čemu treba da se razmišlja“, rekao je Selaković.

Kako je navedeno, programom će biti obuhvaćene mere usmerene na podršku zapošljavanju i unapređenju poslovanja socijalnih preduzeća, kao i druge aktivnosti u vidu edukacija i promocija.

Foto: Freepik.com

Takođe, program će pružiti podršku i novim privrednim subjektima koji imaju osnov da se registruju kao socijalna preduzeća.

Istaknuto je i da će vidljivost ovog sektora biti unapređena kroz saradnju sa lokalnim samoupravama, kako bi na lokalu bio prepoznat značaj socijalnog preduzetništva, kao i prilike koje ono pruža u cilju ostvarenja njegove društvene uloge.

Od 500 socijalnih preduzeća, koliko je procenjeno da postoji u Srbiji, tek je desetak registrovano u Agenciji za privredne registre pod tim imenom.

Najavljeno je i da će u narednom periodu NALED, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) kroz projekat „Javne nabavke i dobra uprava za veću konkurentnost“, raditi na širenju svesti o prednostima i značaju socijalne ekonomije.

Podseća se i da je glavna odlika ovih preduzeća da se osnivaju kao rezultat privatne inicijative, s ciljem da ponude održiva rešenja za razvoj zajednica, a karakteriše ih društvena misija, demokratsko upravljanje i obaveza da dobit reinvestiraju ili vrate u zajednicu.

Zakon o socijalnom preduzetništvu, zajedno sa Programom i Akcionim planom čini paket koji pruža mogućnost unapređenja položaja osetljivih grupa i pomoći će da dugoročno nezaposleni, žrtve nasilja, invalidi, beskućnici, povratnici sa odsluženja kazni i drugi lakše dođu do posla, saopšteno je.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...