Bespovratna sredstva u iznosu višem od 370.000 evra

Podrška EU za 45 žena i mladih preduzetnika u razvoju svog biznisa

PreduzetnikSrbija

21.12.2023 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Podrška EU za 45 žena i mladih preduzetnika u razvoju svog biznisa Podrška EU za 45 žena i mladih preduzetnika u razvoju svog biznisa
Evropska unija će preko programa EU PRO Plus podržati 45 žena i mladih preduzetnika iz slabije razvijenih opština da započnu i pospeše svoje poslovanje... Podrška EU za 45 žena i mladih preduzetnika u razvoju svog biznisa

Evropska unija će preko programa EU PRO Plus podržati 45 žena i mladih preduzetnika iz slabije razvijenih opština da započnu i pospeše svoje poslovanje u Srbiji, saopšteno je u četvrtak.

Bespovratna sredstva EU u iznosu od preko 370.000 evra će biti iskorišćena za nabavku opreme i uvođenje usluga koja će mladim preduzećima pomoći da unaprede kvalitet proizvoda, uvedu inovacije i pozicioniraju se na tržištu, prenosi Beta.

„Zapošljavanje žena i mladih i njihovo uključivanje na tržište rada jedan je od zajedničkih prioriteta Vlade Srbije i EU. Zajedno radimo na tome da unapredimo ekonomski rast i omogućimo da ljudi u celoj Srbiji mogu da se zaposle i da od svoga rada dobro žive“, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je navela, 45 preduzetnica i mladih preduzetnika koji će dobiti pomoć pretežno će da se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila ali i pružanjem arhitektonskih, dizajnerskih i IT usluga, a doprineće otvaranju više od 50 radnih mesta.

„Podrškom ženama i mladim ljudima koji imaju sposobnosti i potencijal da osnuju svoja preduzeća mi težimo da povećamo zaposlenost, podstaknemo lokalnu privredu i ekonomski osnažimo ove grupe stanovništva naročito u manje razvijenim lokalnim samoupravama. Činjenica je da mala i srednja preduzeća u zemljama EU imaju vodeću ulogu u privredi i ostvarivanju privrednog rasta, i upravo zato mi kroz programe kao što je EU PRO Plus pružamo podršku ovom sektoru“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret)

Podržana preduzeća sprovešće i društveno odgovorne aktivnosti te će tako i lokalne zajednice videti direktnu korist kroz doniranje proizvoda socijalno ugroženim članovima zajednice, podršku sportskim klubovima, zdravstvenim ustanovama, vrtićima i školama kao i kroz akcije zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju Programa EU PRO Plus.

Poziv da konkurišu za podršku EU je bio namenjen nezaposlenim ženama i mladima od 18 do 30 godina koji planiraju osnivanje ili su već započeli svoj biznis tokom 2022. godine u 43 najslabije razvijene opštine obuhvaćene programom EU PRO Plus1.

Iznos podrške po pojedinačnom projektu je od 5.000 do najviše 10.000 evra.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave u dva regiona- Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

  • SHALIMAR

    21.12.2023 #1 Author

    Sjajno,ovo ce i te kako pomoci mladim preduzetnicima da unaprede svoje poslovanje.

    Odgovori

  • LEBRON

    21.12.2023 #2 Author

    Svaka cast za EU

    Odgovori

  • SANJA

    24.12.2023 #3 Author

    Sjajna vest i prilika za žene koje žele da rade privatni biznis

    Odgovori

  • Dux011

    26.12.2023 #4 Author

    Pa bravo!

    Odgovori

  • Stepa

    27.12.2023 #5 Author

    Svaka čast za ideju.

    Odgovori

  • PIKSI

    14.1.2024 #6 Author

    Da bude vise ovakvih projekata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...