treći mesec zaredom

Pad fabričkih aktivnosti u evrozoni oslabio u januaru

BiznisEU

1.2.2024 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad fabričkih aktivnosti u evrozoni oslabio u januaru Pad fabričkih aktivnosti u evrozoni oslabio u januaru
Pad u proizvodnom sektoru u evrozoni ublažio se u januaru treći mesec zaredom, ali su proizvodnja iz fabrika i nove porudžbine bile najslabije u... Pad fabričkih aktivnosti u evrozoni oslabio u januaru

Pad u proizvodnom sektoru u evrozoni ublažio se u januaru treći mesec zaredom, ali su proizvodnja iz fabrika i nove porudžbine bile najslabije u poslednjih devet meseci.

Indeks menadžera nabavke (PMI) Hamburške komercijalne banke (HCOB) u evrozoni porastao je na desetomesečni maksimum od 46,6 u januaru, sa 44,4 u decembru.

PMI je ostao ispod graničnog nivoa od jula 2022. godine, prema podacima objavljenim u četvrtak, prenosi Anadolu Agency.

Nove porudžbine i indeksi proizvodnje, koji čine 55 odsto PMI-a, porasli su za više od dva poena na početku godine, označavajući dalje kontrakcije, ali po najsporijim stopama od prošlog aprila.

Smanjenje zaposlenosti je nastavljeno u januaru, po najblažoj stopi u poslednja četiri meseca. I ulazni troškovi i izlazne cene su se brže smanjile u januaru, uprkos tome što se rok isporuke dobavljača produžio po prvi put u godini nakon napada na Crveno more.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...