PAD NETO PROFITA ITALIJANSKE ENI SPA Za 94 odsto manje u prvom kvartalu 2020.

EUVesti

24.4.2020 13:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

PAD NETO PROFITA ITALIJANSKE ENI SPA Za 94 odsto manje u prvom kvartalu 2020. PAD NETO PROFITA ITALIJANSKE ENI SPA Za 94 odsto manje u prvom kvartalu 2020.
Italijanski energetski gigant Eni SpA objavio je pad neto profita u prvom kvartalu 2020. godine za 94 odsto, zbog drastičnog pada potražnje nafte izazvanim... PAD NETO PROFITA ITALIJANSKE ENI SPA Za 94 odsto manje u prvom kvartalu 2020.

Italijanski energetski gigant Eni SpA objavio je pad neto profita u prvom kvartalu 2020. godine za 94 odsto, zbog drastičnog pada potražnje nafte izazvanim pandemijom korona virusa. Prihod Eni SpA je pao na 59 miliona evra, a u prvom kvartalu 2019. bio je 992 miliona.

Prema navodima španske veb publikacije Consenso del Mercado, koja se poziva na agencije, italijanska kommpanija smanjila je prognozu proizvodnje za tekuću godinu na ekvivalent 1,8 miliona dnevno sa prethodnih 1,84.

Najavljeno smanjenje proizvodnje u iznosu 3,5 odsto u odnosu na prethodnu sezonu objašnjeno je razlozima smanjene potražnje, niže potrošnje zbog pandemije i „više sile“ u Libiji.

Akcije Enija opale su u petak za dodatnih 3,2 odsto, čime je ukupni pad njihove tržišne vrednosti u prvom kvartalu dostigao ukupno 40 odsto. Kompanija je prošlog meseca najavila smanjenje ulaganja za 30 odsto i otkazala otkup akcija u vrednosti 400 miliona evra. Sada najavljuje da će izdati obveznice u maksimalnom iznosu 4.000 miliona evra među institucionalnim investitorima.  

Eni SpA je jedna od četiri velike evropske energetske kompanije (uz norveški Equinor ASA, anglo-holandsku Royal Dutch Shell i francuski Total SA) čije je akcije u ukupnom iznosu milijardu evra otkupio Saudijski Fond za javna ulaganja u rukama saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...