IFO Indeks poslovne klime zabeležio pad u avgustu

Pesimistična očekivanja nemačkih kompanija

EU

25.8.2023 11:41 Autor: Milica Rilak 0

Pesimistična očekivanja nemačkih kompanija Pesimistična očekivanja nemačkih kompanija
Da među nemačkim menadžerima vlada neraspoloženje zbog trenutnog stanja, ali i kratkoročne perspektive poslovanja pokazao je IFO Indeks poslovne klime, koji je skliznuo na... Pesimistična očekivanja nemačkih kompanija

Da među nemačkim menadžerima vlada neraspoloženje zbog trenutnog stanja, ali i kratkoročne perspektive poslovanja pokazao je IFO Indeks poslovne klime, koji je skliznuo na 85,7 poena u avgustu, sa 87,4 poena u julu.

Kako je saopštio nemački IFO Institut, koji objavljuje Indeks poslovne klime na osnovu ankete u 9.000 kompanija, radi se o četvrtom uzastopnom padu tog pokazatelja, dok je ocena stanja u delatnosti pala na najniži nivo od avgusta 2020. godine.

Indeks poslovne klime opao je u sektorima proizvodnje, usluga, trgovine i građevinarstva.

„Kada je reč o proizvodnji, indeks poslovne klime je u negativnoj zoni po prvi put od oktobra 2020. godine, a kompanije su se najviše žalile na pad novih porudžbina“, naveo je predsednik IFO Instituta Klemens Fist (Clemens Fuest) u pisanoj izjavi.

Izvor: ifo Business Survey, Avgust 2023.

U sektoru usluga, kako je istakao, poslovna klima se ‘značajno ohladila’.

„Pružaoci usluga su očigledno bili manje zadovoljni trenutnom situacijom, a očekuju i dalje pogoršanje“, naveo je Fist i pojasnio da slabosti zabeležene u sektoru proizvodnje opterećuju i uslužne industrije poput transporta i logistike.

IFO Indeks poslovne klime je pao i u trgovini, gde su anketirani privrednici aktuelno stanje u svojoj delatnosti ocenili znatno negativnije nego ranije, a njihovi odgovori ukazuju i na to da su im kratkoročna očekivanja postala još sumornija.

„U građevinarstvu, Indeks poslovne klime je nastavio oštar pad. Kompanije su bile primetno manje zadovoljne svojom aktuelnom poslovnom situacijom. Štaviše, pesimizam u vezi sa narednim mesecima postao je još rašireniji“, zaključio je Fist.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...