Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

EUIzdvajamoManifestacijeNekretninePoslovanjeTurizam

30.9.2024 06:11 Autor: Marko Andrejić 1

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana
Hotel The St. Regis Belgrade u Kuli Beograd primiće prve goste u oktobru, a poslednjeg dana septembra svečano će biti obeležen završetak radova na... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Hotel The St. Regis Belgrade u Kuli Beograd primiće prve goste u oktobru, a poslednjeg dana septembra svečano će biti obeležen završetak radova na objektu renomiranog njujorškog brenda. Od 1. do 6. oktobra na Beogradskom sajmu se održava jubilarni 60. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije. Evrozona će u utorak objaviti preliminarne podatke o inflaciji za septembar, što će biti od ključnog značaja za Evropsku centralnu banku (ECB) dok razmatra moguće smanjenje kamatnih stopa u oktobru. Jedanaestu godinu zaredom biće održana konferencija FMCG Summit Beograd, ovog puta u renoviranom Sava centru. Republički zavod za statistiku objaviće kolika je u avgustu bila spoljnotrgovinska robna razmena i promet robe u trgovini na malo, kao i turistički promet, a saznaćemo i indekse industrijske proizvodnje.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Hotel The St. Regis Belgrade otvara vrata za prve goste

U ponedeljak, 30. septembra, biće svečano obeležen završetak radova na hotelu The St. Regis Belgrade u Kuli Beograd. Ovaj objekat, inače tek šesti hotel renomiranog njujorškog brenda u Evropi, zvanično će otvoriti vrata za goste u oktobru. Hotel je smešten u Beogradu na vodi i zauzimaće prvih 11 spratova Kule Beograd.

St. Regis je najluksuzniji brend iz portfolija Marriott International-a, sa bogatim nasleđem i istorijom dužom od veka, poznat po tome što bira najbolje i najprestižnije adrese širom sveta za svoje hotele i brendirane stanove. Dolazak ovakvog brenda predstavlja veliko priznanje za Srbiju i dokaz da je Beograd postao destinacija svetske klase koja će u narednom periodu privlačiti sve veći broj globalnih putnika.

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu od 1. oktobra

Na Beogradskom sajmu od 1. do 6. oktobra biće održan jubilarni 60. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije (UFI). Za isti termin zakazano je i 60. izdanje Međunarodnog sajma mašina i alata za drvnu industriju, koji će trajati dan kraće.

Sajam nameštaja predstaviće više od 100 izlagača iz zemlje i inostranstva, a brendovi dolaze iz Švedske, Nemačke, Italije, Poljske, Slovenije, kao i iz regiona – Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije… Izlagači iz zemlje i inostranstva, među kojima su vodeći proizvođači nameštaja, dizajneri, distributeri, trgovci i drugi profesionalci, predstaviće širok asortiman nameštaja za različite namene – od stambenih prostora do kancelarija, uključujući baštenski, dečji, kuhinjski nameštaj, spavaće sobe, kupatila i garniture.

Foto: Unsplash.com

Inflacija u evrozoni

Evrozona će u utorak objaviti preliminarne podatke o inflaciji za septembar, što će biti od ključnog značaja za Evropsku centralnu banku (ECB) dok razmatra moguće smanjenje kamatnih stopa u oktobru. Ekonomisti predviđaju da će godišnja stopa inflacije pasti na 1,9 odsto, ispod cilja ECB-a od dva procenta, po prvi put od juna 2021, zahvaljujući nižim cenama energenata. Ipak, očekuje se da inflacija ponovo poraste do kraja godine.

Investitori sada procenjuju šanse za smanjenje kamatnih stopa od 25 baznih poena u oktobru na nešto više od 50 odsto, nakon što su podaci pokazali neočekivani pad poslovne aktivnosti u evrozoni u septembru.

FMCG summit Beograd 4. oktobra u Sava centru

Jedanaestu godinu zaredom, u organizaciji InStore Media biće održana konferencija FMCG Summit Beograd. Događaj je zakazan za petak, 4. oktobar u Sava Centru, a i ove godine će na jednom mestu okupiti govornike i učesnike iz FMCG sektora.

FMCG Summit je za prethodnih deset godina posetilo više od 6.000 učesnika iz više od 500 kompanija. U fokusu konferencije će i ovog puta biti globalni trendovi, istraživanja, cene, potrošači, izvoz, karijerni razvoj, liderstvo, kao i predviđanja šta nas očekuje u budućnosti i u kom smeru će se razvijati sektor. Na jednom mestu će se okupiti predstavnici najvažnijih kompanija koje posluju u okviru FMCG sektora (trgovci, proizvođači, distributeri), kao i pratećih industrija (IT industrija, digitalne platforme, agencije).

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku već tradicionalno na kraju meseca donosi niz zanimljivih podataka, pa ćemo tako ove nedelje saznati kolika je u avgustu bila spoljnotrgovinska robna razmena i promet robe u trgovini na malo, kao i turistički promet. Biće objavljeni i indeksi industrijske proizvodnje za isti mesec, indeksi zaliha gotovih proizvoda u industriji i podaci o ukupnom prevozu putnika i robe u prvom polugodištu 2024.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.