Najgori učinak SPD od Drugog svetskog rata

Poraz Šolcove partije na izborima u Berlinu

EU

13.2.2023 10:10 Autor: Vladimir Jokanović 2

Poraz Šolcove partije na izborima u Berlinu Poraz Šolcove partije na izborima u Berlinu
Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobedila je u nedelju na ponovljenim izborima u glavnom gradu Nemačke, Berlinu, na bazi projekcije rezultata izlaznih anketa. Prethodne izbore... Poraz Šolcove partije na izborima u Berlinu

Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobedila je u nedelju na ponovljenim izborima u glavnom gradu Nemačke, Berlinu, na bazi projekcije rezultata izlaznih anketa. Prethodne izbore održane 2021. godine poništio je najviše gradski sud zbog neregularnosti.

Prema rezultatima izlaznih anketa koje je objavio javni emiter ARD, demohrišćani vode sa 27,5 odsto glasova, a slede ih vladajuće socijaldemokrate i Zeleni, sa po 18,5 odsto, prenosi Politico. To sugeriše da bi se era od 22 godine neprekidne vladavine socijaldemokrata u glavnom gradu Nemačke mogla završiti.

Preliminarni rezultati nagoveštavaju udarac za nemačkog kancelara Olafa Šolca i njegovu stranku SPD, koja upravlja Berlinom u različitim koalicijama duže od dve decenije. To je bio najgori učinak stranke u prestonici od Drugog svetskog rata, preneli su nemački mediji.

„Berlinci su jasno izneli svoje stavove, oni žele nešto drugo. Moramo da pokažemo malo poniznosti u ovoj situaciji“, rekla je gradonačelnica Berlina iz redova SPD-a, Franziska Gifi (Franziska Giffey), prenosi Financial Times.

Pobednička stranka CDU, ocenila je da je rezultat potvrda njihove predizborne poruke da je Berlin nefunkcionalan grad, kome je potrebna radikalna promena kursa. Ta percepcija porasla je među mnogim glasačima nakon što je novogodišnja proslava u Berlinu prerasla u nerede i sukobe sa vatrogascima i policijom.

Ostaje pitanje da li će CDU uspeti da formira vladu u gradu u kojem tradicionalno većina glasa za levicu. Većima drugih velikih partija nema interes da se udruži sa demohrišćanima. Opcije za formiranje vaćine u gradskom parlamentu ne moraju da uključe CDU.

Levičarska Die Linke osvojila je 12,6 odsto glasova, a krajnja desničarska Alternativa za Nemačku devet odsto. Izbori u nedelju bili su prvi regionalni izbori u posleratnoj istoriji Nemačke koji su morali da budu ponovljeni.

  • MAJALG

    18.2.2023 #1 Author

    Ovo je ocekivano s’obzirom da znamo da je Solc doneo samo lose Nemackoj, a izbori su najbolji pokazatelj sta narod misli o njemu i radu stranke.

    Odgovori

  • TATJANA

    20.2.2023 #2 Author

    Otprilike je tu negde nagoveštaj kraja njegove karijere

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...