Ograničeno snabdevanje iz Norveške uznemirilo tržište

Poskupljenje gasa u Evropi

EU

14.6.2023 11:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Poskupljenje gasa u Evropi Poskupljenje gasa u Evropi
Cena gasa u Evropi porasla je u utorak na oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima Londonska berze ICE. U toku trgovanja... Poskupljenje gasa u Evropi

Cena gasa u Evropi porasla je u utorak na oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima Londonska berze ICE. U toku trgovanja gas je od početka dana poskupeo za više od 16 odsto.

Julski gasni fjučersi dostigli su tokom sesije u utorak cenu od 404 dolara za 1.000 kubnih metara, pre nego što je njihova cena pala na 392,6 dolara za 1.000 kubnih metara na kraju dnevnog trgovanja, prenosi Komersant.

Cena julskih fjučersa prirodnog gasa naglo je porasla zbog produženja zastoja u ključnim norveškim gasnim postrojenjima. Isporuke iz Norveške ostaće ograničene do sredine jula, zbog radova koji su započeti u maju, što je produbilo neizvesnost oko snabdevanja Evrope gasom u narednim nedeljama.

Cene su bile nestabilne u junu usled niza konkurentskih faktora, uključujući prekide isporuka i toplo vreme u Evropi i Aziji, prenosi Bloombreg. Najnoviji potezi signaliziraju da su trgovci i dalje osetljivi na šokove ponude, uprkos usporenijoj industrijskoj potražnji i visokim nivoima zaliha za sledeću zimu.

Od vrhunca energetske krize prošlog leta, prirodni gas je pojeftinio za više od 90 odsto, nakon što je Evropa popunila skladišta i smanjila oslanjanje na uvoz gasa iz Rusije. Dok je EU na putu da ispuni cilj o popunjenosti skladišta gasa od 90 odsto u novemru, trgovci su zabrinuti da bi kratkoročni zahtevi mogli da poremete plan.

Značajan faktor porasta cena prošle godine bili su konkurentski kupci iz Azije. Početkom juna ove godine cene su pale na najniži nivo u poslednje dve godine. Evropski trgovci ipak upozoravaju da je situacija promenljiva, jer ukoliko poraste potrošnja gasa i dođe do zaoštravanja globalne konkurencije, opet se može ponoviti prošlogodišnji scenario.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...