Uslužna industrija nadoknadila pad u proizvodnji

Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu porasla

EU

7.5.2024 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu porasla Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu porasla
Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu je rasla najbrže u gotovo godinu dana, jer je ponovno oživljavanje dominantne uslužne industrije više nego nadoknadilo dublji... Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu porasla

Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu je rasla najbrže u gotovo godinu dana, jer je ponovno oživljavanje dominantne uslužne industrije više nego nadoknadilo dublji pad u proizvodnji.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja, skočio je na 51,7 u aprilu sa martovskih 50,3, nadmašivši preliminarnu procenu od 51,4. To je bio njegov drugi mesec iznad granice od 50, koja deli rast od kontrakcije i najviši je od maja prošle godine, prenosi Seebiz.

„Pružaoci usluga sada su proširili svoju aktivnost već treći mesec zaredom, stavljajući tačku na nedostatak dinamike uočen u drugoj polovini prošle godine“, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke, Sajrus de la Rubia (Cyrus de la Rubia).


PMI za usluge skočio je na 53,3 s 51,5, iznad prve procene od 52,9 i najvišeg nivoa od prošlog maja. Sugerišući da uslužne firme očekuju nastavak oporavka, povećale su broj zaposlenih najbržim tempom u gotovo godinu, s indeksom zaposlenosti koji se popeo na 53,5 s 52,3.

„Ohrabrujuće, zaposlenost se povećala bržom stopom, usklađujući se s porastom novih poslova i rastom knjige narudžbi, koja je doživjela najsnažniju ekspanziju u 11 mjeseci“, dodao je De la Rubia.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...