Sentixova analiza pokazala da je posebno loše u Nemačkoj, koja je i dalje u recesiji

Poslovna klima u evrozoni sve tmurnija

EUU fokusu

11.7.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslovna klima u evrozoni sve tmurnija Poslovna klima u evrozoni sve tmurnija
Poslovni sentiment u evrozoni pogoršan je treći mesec zaredom, i raste pesimizam kako u proceni trenutne situacije, tako i u očekivanjima, objavio je u... Poslovna klima u evrozoni sve tmurnija

Poslovni sentiment u evrozoni pogoršan je treći mesec zaredom, i raste pesimizam kako u proceni trenutne situacije, tako i u očekivanjima, objavio je u ponedeljak frankfurtski institut za finansijsku analizu Sentix.

Sentixov pokazatelj konjunkture pao je za 5,5 bodova, na minus 22,5. To ukazuje da je evrozona i dalje u recesiji, a posebno je loše, „bez znakova poboljšanja“, u Nemačkoj, prenosi DPA.

Nemačka je u zimskom semestru zapala u recesiju i njena ekonomija stoji lošije od ostalih u području zajedničke evropske valute.

“Negativni recesijski trend prisutan je svugde u svetu osim u Sjedinjenim Američkim Državama, koje još odolevaju”, objašnjavaju iz Sentixa. Globalno je i u azijskoj regiji ekonomski pokazatelj pao je peti mesec zaredom.

Ekonomski analitičari pomno prate kretanja Sentixove mesečne ankete koja se pojavljuje početkom meseca, za razliku od drugih važnih pokazatelja ekonomskog raspoloženja i očekivanja, poput onih koje priprema minhenski Ifo ili Centar za evropska ekonomska istraživanja (ZEW).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...