Odlazak veterana italijanske politike

Preminuo Silvio Berluskoni

EU

12.6.2023 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 3

Preminuo Silvio Berluskoni Preminuo Silvio Berluskoni
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (Silvio Berlusconi, 86) preminuo je u u bolnici San Rafaele u Milanu, objavili su u ponedeljak italijanski mediji. Berluskoni... Preminuo Silvio Berluskoni

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (Silvio Berlusconi, 86) preminuo je u u bolnici San Rafaele u Milanu, objavili su u ponedeljak italijanski mediji. Berluskoni je u aprilu lečen od infekcije pluća izazvane leukemijom.

Medijski tajkun i milijarder, Berluskoni je od 1994. do 2011. godine bio šef četiri italijanske vlade. Bio je lider stranke desnog centra Forza Italia, koja je ušla u koaliciju premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) nakon izbora u septembru prošle godine, a on je izabran u Senat, prenosi BBC.

Rođen u Milanu 1936. godine u porodici srednje klase, Berluskoni je započeo svoju poslovnu karijeru u razvoju nekretnina pre nego što je osnovao Mediaset, najveću italijansku komercijalnu radiodifuznu kompaniju. Takođe je bio vlasnik fudbalskog kluba Milan od 1986. do 2017. godine.

Partiju Forza Italia osnovao je 1993. godine, a Berluskoni je bio prvi italijanski premijer bez prethodnog iskustva u vladi, a njegov drugi mandat od 2001. do 2006. godine je najduži mandat bilo kojeg italijanskog premijera posle Drugog svetskog rata, prenosi Guardian. Berluskoni se vratio na funkciju premijera 2008. godine, ali je 2011. godine podneo ostavku pod pritiskom dužničke krize.

Berluskoni je 2012. godine osuđen za poresku prevaru, zbog čega je odslužio jednogodišnju kaznu društveno korisnog rada. Zabrana kandidovanja na funkciju ukinuta mu je 2018. godine. Naredne godine osvojio je mesto u Evropskom parlamentu.

Berluskoni se ženio dva puta i ima petoro dece. Njegova karijera ispunjena je kontroverzama i seks skandalima. Bio je dobar prijatelj sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom 2020. godine bolovao je od virusa Covid-19, a zdravstvene komplikacije koje su ga tada zadesile opisao je kao „najgore u životu“.

  • SHALIMAR

    12.6.2023 #1 Author

    Usao je u istoriju svakako i kao politicar i milijarder…

    Odgovori

  • ELLA

    12.6.2023 #2 Author

    Imao je sadržajan život

    Odgovori

  • MAJA

    13.6.2023 #3 Author

    Političar i biznismen ostace upamćen i po mnogo čemu drugom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...