Italija dobija prvu premijerku u istoriji

Đorđa Meloni na čelu vlade u Rimu

AnalizaEU

22.10.2022 10:33 Autor: Vladimir Jokanović 9

Đorđa Meloni na čelu vlade u Rimu Đorđa Meloni na čelu vlade u Rimu
Liderka desničarskog saveza koji je pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima u Italiji prošlog meseca Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) poručila je u petak predsedniku države... Đorđa Meloni na čelu vlade u Rimu

Liderka desničarskog saveza koji je pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima u Italiji prošlog meseca Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) poručila je u petak predsedniku države da je njena koalicija ujedinjena i da je spremna da formira vladu u kojoj će ona biti premijerka, a predsednik joj je zvanično dao mandat da oformi vladu.

To je bio pouzdan znak da su se koalicioni partneri dogovori oko preraspodele resora u novoj vladi. Meloni koja je liderka partije Braća Italije, u savezništvu je sa liderom Lige Mateom Salvinijem (Matteo Salvini) i Silvijem Berluskonijem (Silvio Berlusconi). Oni su se u petak sastali sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom (Sergio Mattarella) na formalnim konsultacijama.

„Spremni smo da ovoj naciji damo vladu što je pre moguće“, rekla je Meloni posle sastanka, navodeći da se Italija suočava sa „hitnim problemima“, prenosi Financial Times. Ona je istakla da je koalicija „jednoglasno“ naznačila nju za mandatara za sastav nove vlade.

Sastanak troje lidera sa Matarelom trajao je kratko, svega 11 minuta, preneli su italijanski mediji. Kabinet predsednika saopštio je da se Meloni ponovo sastala sa Matarelom u petak posle podne, kada je zvanično pozvana da formira vladu. Meloni će biti prva žena na čelu Vlade Italije u istoriji zemlje.

Foto: Pixabay.com

Kako prenosi BBC, Meloni dolazi na čelo vlade posle sasvim drugačijeg lidera Marija Dragija (Mario Draghi) koji je postavljen da vodi široku koaliciju da bi pomogao oporavak zemlje od posledica pandemije korona virusa i ekonomske krize. Dragi je u julu podneo ostavku nakon što je izgubio podršku desničarskih partija.

Većina zapadnih medija uglavnom negativno komentariše novu premijerku i njenu vladu, ističući da je krajnja desničarka sa fašističkim političkim korenima, kao i da su neki od njenih ministara u prošlosti iskazali rasističke stavove. Od 24 ministarska mesta u novoj vladi, ženama će pripasti šest.

Berluskoni, koji neće preuzeti nijedan resor, ipak je jedna od ključnih figura u sastavu nove vlade, a navodno se sa dogovorom o njenom formiranju odugovlačilo jer je upravo on insistirao na pojedinim kadrovskim rešenjima. Takođe, u javnost su procureli audio zapisi nekih njegovih proruskih sugestija, iako je Meloni od početka naglašavala svoju proatlantističku opredeljenost.

Na jednom od snimaka je zabeleženo da je Berluskoni rekao da mu je ruski predsednik Vladimir Putin, za koga je naveo da je „broj jedan“ među njegovih pet najboljih prijatelja, poslao 20 flaša votke za rođendan. Berluskoni je 29. septembra napunio 86 godina. On je takođe okrivio Ukrajinu i Zapad da su izazvali rat.

Meloni je nakon toga izjavila da će podrška Evropi i NATO biti „kamen temeljac“ njene vlade, kao i da onaj ko se ne slaže sa njenom proevropskom i pronatovskom orijentacijom „ne može da bude deo vlade, čak i ako to znači da ne pravi vladu“. Brisel je sa skepsom dočekao trijumf italijanskih desničara na izborima, dok Rim očekuje oko 200 milijardi evra iz paketa evropske pomoći za oporavak od posledica pandemije. Deluje razumljivo što Meloni ističe da je njena vlada na evropskom kursu.

  • MAJALG

    22.10.2022 #1 Author

    Samo da se evropa i Amerika ne umesaju posto oni nisu za to da ona bude premijerka, ali nadam se da ce uspeti da se odupre tom otporu.

    Odgovori

  • Anna

    22.10.2022 #2 Author

    Biće pod stalnim nadzorom jer je prva žena premijer u istoriji Italije. Ako omane, proći će decenije dok ponovo ne dođe žena na čelo države.

    Odgovori

  • Milovan94

    23.10.2022 #3 Author

    Biće i ona pod kontrolom kao i dosadašnji premijeri. Ništa se tu neće menjati.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.10.2022 #4 Author

    Na tankom je ledu,cekace sitnicu da je rastrgnu u medijima…

    Odgovori

  • MARA

    23.10.2022 #5 Author

    Neka je sa srećom.

    Odgovori

  • VILENJAK

    23.10.2022 #6 Author

    Kao i u svakoj vlasti, radiš i pričaš šta ti nalažu, nema tu mnogo odstupanja.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.10.2022 #7 Author

    Drago mi je da je zena na celu vlade.

    Odgovori

  • DANIJELA

    23.10.2022 #8 Author

    Jako je vazno da se istorija menja i da jedna zena preuzima vladu. Sve najbolje!

    Odgovori

  • Ceca

    30.10.2022 #9 Author

    Videcemo sta ce doticna uraditi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...