Očekivani rezultati parlamentarne trke

Trijumf Đorđe Meloni na izborima u Italiji

EUVesti

26.9.2022 08:56 Autor: Vladimir Jokanović 1

Trijumf Đorđe Meloni na izborima u Italiji Trijumf Đorđe Meloni na izborima u Italiji
Desničarski savez pobedio je na parlamentarnim izborima u Italiji, a Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) će verovatno biti premijerka, prema nekompletnim rezultatima izbora koji su... Trijumf Đorđe Meloni na izborima u Italiji

Desničarski savez pobedio je na parlamentarnim izborima u Italiji, a Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) će verovatno biti premijerka, prema nekompletnim rezultatima izbora koji su održani u nedelju. Konzervativni savez koji je ona predvodila trebalo bi da ima većinu u oba parlamentarna doma.

Vodeći italijanski mediji objavili su da je Meloni pobedila i da će Italija prvi put imati ženu na čelu vlade, koju čekaju nezapamćeni izazovi, uključujući rast cena energenata, rat u Ukrajini i usporavanje treće najveće ekonomije u evrozoni, prenosi Reuters.

Posle više od 90 odsto prebrojanih glasova, partija Braća Italije vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova, a njeni koaliconi partneri Liga i Napred Italija dobili su devet, odnosno osam procenata, dok su Noi Moderati osvojili nešto manje od jedan odsto. Izlaznost na izborima bila je nešto veća od 63 odsto.

Od Lige, stranke bivšeg premijera Matea Salvinija (Matteo Salvini) očekivalo se da će osvojiti više, budući da su na izborima 2018. godine dobili 17 odsto. Istovremeno, stranka Braća Italije napravila je ogroman napredak u odnosu na izbore pre četiri godine, kada je osvojila četiri odsto glasova.

Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije

„Moramo da zapamtivo da nismo na krajnjoj, nego na početnoj tački. Od sutra moramo da dokažemo svoju vrednost“, izjavila je Meloni u ponedeljak ujutru. Meloni negira da je njena stranka Fratelli d’Italia (Braća Italije) profašistička, obećava da će podržati zapadnu politiku prema Ukrajini i da neće rizikovati sa italijanskim finansijama.

Evropske zemlje i finansijska tržišta pažljivo će pratiti njene prve poteze, imajući u vidu njenu evroskeptičnu prošlost i pomirljiv stav njenih saveznika prema Rusiji. Meloni je u svom pobedničkom govoru obećala da će se fokusirati na ono što spaja Italijane, a ne na ono što ih deli, ističući da je vreme za odgovornost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...