Potrebno je što pre formirati Vladu nakon izbora 25. septembra

Italijanski privrednici smatraju da je smena Dragija bila greška

BiznisEUNovacVesti

5.9.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italijanski privrednici smatraju da je smena Dragija bila greška Italijanski privrednici smatraju da je smena Dragija bila greška
Italija ne može da priuštiti više nedelja političke inercije nakon novih izbora ovog meseca, rekli su poslovni čelnici, dodajući da visoke cene energije već... Italijanski privrednici smatraju da je smena Dragija bila greška

Italija ne može da priuštiti više nedelja političke inercije nakon novih izbora ovog meseca, rekli su poslovni čelnici, dodajući da visoke cene energije već prisiljavaju sve više kompanija na smanjenje proizvodnje.

Okupljeni na obalama jezera Komo na godišnjem Ambrosetti Forumu ovog vikenda, vlasnici kompanija napali su političare zbog obaranja premijera Marija Dragija (Mario Draghi) usred evropske energetske krize, prenosi Seebiz.

„Pre nego što se ministri nove vlade počnu da rade, doći će Božić, ali mi se suočavamo s problemima koje treba rešiti veoma brzo bez čekanja“, rekao je jedan od ućesnika foruma Armando De Nigris.

Blok desnog centra na putu je za jasnu pobedu na izborima 25. septembra, ali formiranje vlade je nedopustivo spor proces u Italiji, piše Reuters.

Industrijsko udruženje privrednika Confindustria prošle je nedelje upozorilo da je Italija suočena sa privrednim šokom zbog cena energije i pozvalo na podršku privremenoj upravi koju će voditi Dragi, bivši čelnik Evropske centralne banke.

Italija je ove godine već namenila više od 50 milijardi evra kako bi pokušala da ublaži uticaj većih troškova energije za preduzeća i stanovništvo.

Rikardo Ili (Riccardo Illy), predsednik prehrambene grupe Polo del Gusto, koja poseduje francuski brend čaja Damman Freres i čokoladnu marku Domori, upozorava da će Italija propustiti neki od obećanih fondova Evropske unije za oporavak nakon pandemije Covida-19.

„Dragi je mogao nastaviti do kraja svog mandata. Ko god bude sledeći, gubimo milijarde evra“, rekao je.

Italija očekuje oko 200 milijardi evra, ali su sredstva uslovljena sprovođenjem brojnih reformi.

Oslanjanje na ruski gas i veliki proizvodni sektor sastavljen uglavnom od malih preduzeća čine italijansku privredu posebno ranjivom na energetsku krizu.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru, mnoge kompanije u energetski intenzivnim sektorima poput čelika, stakla, keramike i papira bile su prisiljene da smanje proizvodnju jer su troškovi postali previsoki.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...