Dužnička kriza i na Apeninskom poluostrvu

Rasprodaja italijanskih obveznica

EUNovacVesti

25.8.2022 17:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rasprodaja italijanskih obveznica Rasprodaja italijanskih obveznica
Italijanske obveznice rasprodate su poslednjih nedelja, što je reakcija investitora na rastuću neizvesnost u toj zemlji. Prinos na desetogodišnji italijanski dug porastao je na... Rasprodaja italijanskih obveznica

Italijanske obveznice rasprodate su poslednjih nedelja, što je reakcija investitora na rastuću neizvesnost u toj zemlji. Prinos na desetogodišnji italijanski dug porastao je na 3,7 odsto, jer se Italija smatra najranjivijom zemljom evrozone kada je reč o zavisnosti od uvoza ruskog gasa i političkih previranja.

Ukupna vrednost obveznica na italijanski dug dostigla je 39 milijardi evra, a to je najviši nivo od januara 2008. godine, prema podacima S&P Global Market Intelligence. Rastuća inflacija, podizanje kamatnih stopa i obnovljena politička neizvesnost naneli su štetu italijanskim obveznicama, ocenjuje Financial Post.

MMF je prošlog meseca upozorio da će ruski embargo na gas dovesti do pada ekonomije Italije za više od pet odsto, ukoliko druge zemlje ne budu sa njom podelile svoje zalihe gasa. Investitori takođe smatraju da je Italija među najugroženijim zemljama u odnosu na odluku ECB da povuče stimulanse i podigne kamatne stope.

Za Italiju je kritično zaustavljanje programa otkupa obveznica, koji je podupirao ogromno tržište duga ove zemlje. Period relativnog političkog mira koji je započeo u februaru prošle godine imenovanjem Marija Dragija (Mario Draghi) za premijera, prekinut je prošlog meseca kada je on podneo ostavku, a njegova koalicija se raspala.

Dragi je u sredu pozvao stranke koje će učestvovati na izborima u septembru da ispune obaveze italijanske finansijske reforme. Evroskeptične stranke u okviru desničarske koalicije signalizirale su da bi mogle da preispitaju detalje italijanskog plana oporavka od pandemije koji finansira EU sa 200 milijardi evra.

Ambiciozni planovi potrošnje italijanske desničarske alijanse poštovaće budžetska pravila Evropske unije i neće napraviti manjak u državnim finansijama, rekla je Đorđa Meloni (Giorgia Meloni), kojoj se daju najveće šanse da bude sledeća premijerka, kao prva žena na toj funkciji u istoriji zemlje, prenosi Swiss Info.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...