imaće zadatak da upravlja prezaduženom privredom

Đorđeti glavni kandidat za mesto italijanskog ministra finansija

EUVesti

13.10.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đorđeti glavni kandidat za mesto italijanskog ministra finansija Đorđeti glavni kandidat za mesto italijanskog ministra finansija
Nova premijerka Italije Đorđa Meloni (Georgia Meloni) naginje ka izboru ministra ekonomskog razvoja Đankarla Đorđetija (Giancarlo Giorgetti) za sledećeg ministra finansija Italije. Liderka desničarske... Đorđeti glavni kandidat za mesto italijanskog ministra finansija

Nova premijerka Italije Đorđa Meloni (Georgia Meloni) naginje ka izboru ministra ekonomskog razvoja Đankarla Đorđetija (Giancarlo Giorgetti) za sledećeg ministra finansija Italije. Liderka desničarske koalicije koja je pobedila na izborima u zemlji prošlog meseca, verovatno će imati zadatak da formira novu vladu do sledeće nedelje. Konačna odluka o sastavu kabineta još nije doneta i njene preference bi se mogle promeniti.

Kako piše Bloomberg, Đorđetijeve šanse su porasle otkako se član Izvršnog odbora Evropske centralne banke Fabio Paneta (Fabio Panetta) povukao iz trke. Trenutni ministar finansija Danijele Franko (Daniele Franco), veteran Banke Italije, ostaje i dalje opcija, rekli su neimenovani izvori.

Ko god bude imenovan, suočiće se sa zadatkom da upravlja prezaduženom privredom Italije kroz energetsku krizu, rastuće troškove pozajmljivanja i rastuće rizike od recesije. Borba Đorđe Meloni da pronađe međunarodno poznatog i iskusnog ministra finansija ostavila je italijanske evropske partnere i investitore nervoznima oko toga ko će biti glavni.

Đorđeti (55) je bio ključni ministar u vladi Marija Dragija (Mario Draghi). Pre toga, bio je dugogodišnji poslanik u stranci Liga i ostaje jedna od njenih najviše kotiranih političara.

Meloni će se u sredu sastati sa liderom Lige Mateom Salvinijem (Matteo Salvini) i bivšim premijerom Silviom Berluskonijem (Silvio Berlusconi), njenim ključnim saveznicima, kako bi radili na listi ministara njene vlade. Očekuje se da će ona u narednih nekoliko dana predstaviti imena italijanskom predsedniku Serđu Matareli (Sergio Mattarella).

Pored Franka, druga imena koja su se pojavila u italijanskim medijima su bivši zvaničnik Banke Italije Luiđi Butiljone (Luigi Buttiglione), bivši ministar finansija Domeniko Siniskalko (Domenico Siniscalco) i generalni računovođa Italije Bjađo Macota (Biago Mazzotta), glavni inspektor i direktor državnog računovodstvenog odeljenja.

Ukoliko Đorđeti dobije ministarsku poziciju, to bi bila pobeda za Ligu, ali ne i za njenog živopisnog lidera Matea Salvinija, koji je često bio u sukobu sa umerenijim Đorđetijem. Liga je predlagala oštro smanjenje poreza i povećanje deficita kako bi ublažila udar na ekonomiju od energetske krize.

Đorđeti je diplomirao biznis na milanskom univerzitetu Bokoni i bio je računovođa pre nego što je izabran u parlament 1996. godine. Od tada je dva puta bio na čelu budžetske komisije donjeg doma, a takođe je bio i podsekretar kabineta vlade lidera Pet zvezdica Đuzepea Kontea (Giuseppe Conte).

Tokom osamdesetih, Đorđeti je bio deo omladinskog pokreta krajnje desnice (Fronte della Gioventu) povezanog sa italijanskim Movimento Sociale, istom političkom organizacijom kojoj se Meloni pridružila devedesetih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...