kombinacija dva negativna faktora uticala na rezultate statistike

Prosečan životni vek u Nemačkoj tokom pandemije skraćen za pola godine

AnalizaEUU fokusu

25.7.2023 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prosečan životni vek u Nemačkoj tokom pandemije skraćen za pola godine Prosečan životni vek u Nemačkoj tokom pandemije skraćen za pola godine
U Nemačkoj je tokom pandemije očekivani životni vek pao za više od pola godine, pokazala je računica Saveznog zavoda za statistiku. Prosečan životni vek... Prosečan životni vek u Nemačkoj tokom pandemije skraćen za pola godine

U Nemačkoj je tokom pandemije očekivani životni vek pao za više od pola godine, pokazala je računica Saveznog zavoda za statistiku. Prosečan životni vek pri rođenju 2022. iznosio je 82,9 godina za žene i 78,2 godine za muškarce.

U poređenju sa 2019. godinom, poslednjom pre globalne zaraze – očekivani životni vek se „ukupno značajno smanjio“, naveli su statističari u utorak. Životni vek je pao za šest meseci, podjednako za muškarce i za žene.

Statistička varijabla „očekivani životni vek pri rođenju“ nije prognoza za novorođenu decu, naglasili su iz Zavoda. Broj zapravo sumira smrtnost svih starosnih grupa u jednu vrednost. Rezultat ne zavisi od starosne strukture niti brojnosti stanovništva i na taj način je, prema mišljenju stručnjaka, naročito dobar za poređenje različitih perioda.

Pošto je na svetu sve više starih, godišnji porast broja umrlih se predviđa već duže od dve decenije. Istovremeno, međutim, očekivani životni vek pre početka pandemije imao je tendenciju povećanja.

„Pri istovremenom delovanju oba ova efekta, broj umrlih je, pre pandemije, imao prosečan godišnji rast od oko jedan do dva odsto“, objasnili su statističari. „Tokom tri godine pandemije godišnji rast smrtnosti bio je iznad ovog nivoa.“

Od 2020. do 2022. zabeleženo je ukupno oko 140.000 do 200.000 dodatnih smrtnih slučajeva u Nemačkoj.

Nejasno je koliko se njih može direktno pripisati virusu. Nemački Institut za javno zdravlje Robert Koh je u ove tri godine zabeležio ukupno oko 164.000 smrtnih slučajeva od posledica zaraze. Pored toga, bilo je i izuzetno toplo leto i jak talas gripa, što je dovelo do više smrtnih slučajeva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...