Posledice rada od kuće tokom pandemije

Multinacionalne kompanije planiraju da smanje poslovne prostore

Firme u fokusuNekretnineSvetU fokusu

6.6.2023 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Multinacionalne kompanije planiraju da smanje poslovne prostore Multinacionalne kompanije planiraju da smanje poslovne prostore
Oko polovine velikih multinacionalnih kompanija planira da smanji kancelarijski prostor u naredne tri godine zbog prilagođavanja radu zaposlenih od kuće, koji se nastavio posle... Multinacionalne kompanije planiraju da smanje poslovne prostore

Oko polovine velikih multinacionalnih kompanija planira da smanji kancelarijski prostor u naredne tri godine zbog prilagođavanja radu zaposlenih od kuće, koji se nastavio posle pandemije.

Istraživanje kompanije Knight Frank među rukovodiocima zaduženim za nekretnine u 350 kompanija širom sveta koje zajedno zapošljavaju 10 miliona ljudu pokazalo je da najveći broj kompanija teži da smanji poslovni prostor za 10 do 20 odsto, prenosi Financial Times.

Namere velikih kompanija da dodatno smanje kancelarisjki prostor podstakle su zabrinutost za budućnost starijih zgrada i nepopularnih lokacija, jer je tržište komercijalnih nekretnina pogođeno višim kamatama. Skoro polovina anketiranih kompanija takođe planira da promeni sedište u naredne tri godine.

Istovremeno, većina manjih kompanija planira da proširi svoj poslovni prostor. Mnoge kompanije odložile su odluke o nekretninama u poslednje tri godine, čekajući da procene radne navike zaposlenih nakon pandemije.

Kompanije koriste različite pristupe rada od kuće. Investicioi gigant BlackRock naložio je prošlog meseca svim zaposlenom da se vrate u kancelarije četiri dana u nedelji, dok je banka JPMorgan u aprilu zatražila od osoblja da prestane da radi od kuće i da se vrati u kancelarije.

Oko 56 odsto kompanija opredelile su se za takozvani hibridni rad, što podrazumeva kombinovanje rada od kuće i u kancelariji, dok se 10 odsto firmi za rad na daljinu, bez dolaska u poslovnu zgradu. Studija londonske kompanije za nekretnine Savills pokazala je da će najviše praznog kancelarijskog prostora ostati u San Francisku i Vašingtonu.

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #1 Author

    Opravdano,zakupi preskupi,a vecina radi od kuce…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...