Osmočasovno radno vreme za većinu ne važi, dok dobar deo troškova pada na teret zaposlenih umesto na poslodavca

Rad od kuće nije prednost za radnike u Srbiji

AnalizaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

27.3.2022 15:28 Autor: Marija Jovanović 26

Rad od kuće nije prednost za radnike u Srbiji Rad od kuće nije prednost za radnike u Srbiji
Socijalno-ekonomski savet Srbije podržao je inicijativu Unije poslodavaca za donošenje kvalitetnog okvira za nove oblike rada koji su postali deo prakse, kao što je... Rad od kuće nije prednost za radnike u Srbiji

Socijalno-ekonomski savet Srbije podržao je inicijativu Unije poslodavaca za donošenje kvalitetnog okvira za nove oblike rada koji su postali deo prakse, kao što je rad van prostorija poslodavca.

Unija poslodavaca smatra da je potrebno kroz adekvatan okvir precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu i da je neophodno uvesti mogućnost regulisanja radnog odnosa tako da zaposleni jedan deo radnog vremena provodi kod kuće. Takođe, smatra da je potrebno definisati obaveze po pitanju opreme i sredstava za rad, naknade troškova rada, kao i obaveze poslodavaca po osnovu bezbednosti na radu.

“Ovi i mnogi drugi aspekti rada od kuće trenutno su neregulisani i samim tim podležu arbitrarnoj proceni i odluci, što nije u korist ni poslodavaca, a ni zaposlenih. Unija poslodavaca Srbije smatra da je neophodno pažljivo analizirati prednosti i mane rada van prostorija poslodavca kako bi se osigurali sa jedne strane konkurentnost domaće privrede, a sa druge poboljšali uslovi rada za zaposlene”, saopštila je Unija poslodavaca Srbije.

Sa druge strane, predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” smatraju da bi svi oblici rada trebalo da budu definisani Zakonom o radu, a ne da se izvlače i regulišu posebnim propisima.

“Podržali smo inicijativu za analizom, ali insistiramo da se sve detaljno definiše Zakonom o radu, što trenutno nije slučaj. Naravno, analize mogu da se rade i pre toga kako bi tekst bio dobar i detaljan u okviru pomenutog zakona”, kaže za Biznis.rs predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić.

Viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja UGS “Nezavisnost” Zoran Ristić za naš portal ističe da je stav ovog sindikata da svi oblici radnog angažovanja treba da budu uneti u Zakon o radu, kao krovni zakon, kako se i ubuduće ne bi dešavalo ono što se dešavalo u prethodnim godinama da se segmenti Zakona o radu izvlače i da se regulišu posebnim propisima.

“Smatramo da je potrebno regulisati preciznije rad na daljinu, odnosno rad od kuće, kao i neke druge segmente, kao što su radna praksa, ali i rad preko agencija, odnosno privremeno radno angažovanje, koje sada imamo u nekim drugim zakonima. Sve to bi trebalo da bude regulisano krovnim zakonom jer ukoliko bismo nastavili sa parčanjem onoga što reguliše Zakon o radu nekim parcijalnim zakonima onda bi taj krovni zakon bio toliko ogoljen da ne bi imao smisla”, ocenjuje Ristić.

Osmočasovno radno vreme za većinu zaposlenih misaona imenica

Na pitanje sa kojim problemima se suočavaju zaposleni koji rade od kuće, naš sagovornik navodi da je to pre svega pitanje radnog vremena, zatim uslovi rada, ali i troškovi koji bi trebalo da idu na teret poslodavca, a ne radnika.

“Najveći problem jeste radno vreme. Bez obzira što na prvi pogled deluje da neko ko radi od kuće ima veću komociju, ispostavilo se vrlo često da se ne poštuju odredbe Zakona o radu koje govore o tome da je radna nedelja 48 sati, odnosno osmočasovno radno vreme. To u praksi nije primenjivano, tačnije poslodavci neretko vrše pritisak na zaposlene da budu dostupni online i mimo tog radnog vremena. Sve su to uglavnom poslovi koji se rade online, tako da umesto taj pristup bude jednostavniji za zaposlene koje rade od kuće, ispostavilo se da su oni mnogo više angažovani nego da rade u prostorijama poslodavca”, ističe Ristić.

Drugi problem sa kojim su se naročito tokom pandemije suočavali zaposleni jesu uslovi za rad, ali i obezbeđivanje dodatne opreme, za koju se vrlo često podrazumevalo da je neophodno da je obezbede radnici.

“Zaposleni su koristili privatne računare i internet, pa su pojedini morali i dodatno da investiraju kako bi uopšte mogli da rade iako su to poslodavci bili dužni da im obezbede. Takođe, dešavalo se da su zaposleni radili u neadekvatnim uslovima i prostoru, pa smo imali supružnike sa troje ili četvoro dece, koji su isto vreme pratili nastavu online, što im je onemogućavalo normalan rad”, kaže on.

Kako ocenjuje Ristić, poseban problem su troškovi, poput investiranja u opremu, plaćanja troškova struje, interneta, koji bi trebalo da idu na teret poslodavca.

“U ovom domenu, imali smo preporuku ministarstva, ali je to bila samo preporuka i zato je neophodno da se jasno definiše taj deo. Svakako, tu postoji prostor za preciziranje, ali lično mislim da bi to trebalo regulisati Zakonom o radu u kom se pominje rad od kuće, ali kao mogućnost i oblik rada, ali definitivno sve to bi trebalo da bude definisano ovim zakonom, što bi značilo da je i obavezujuće”, zaključuje viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja UGS “Nezavisnost” Zoran Ristić.

 • DANIJELA

  27.3.2022 #1 Author

  Bas tako. Ima i nekih prednosti ali vecina su mane.

  Odgovori

 • MARIJANA

  27.3.2022 #2 Author

  Slazem se

  Odgovori

 • Niko nije pitao zaposlene, da li imate uslove za rad od kuce. To se podrazumevalo. Neki nemaju internet u kuci pa su imali i dodatne troskove koje poslodavac nije placao.

  Odgovori

 • VERA

  27.3.2022 #4 Author

  Niko nije pitao , da li imate uslova za rad od kuce. To se podrazumevalo. Neki nemaju internet u kuci pa su imali i dodatne troskove koje poslodavac nije obezbedio.

  Odgovori

 • TATJANA

  27.3.2022 #5 Author

  Svakako da treba obezbediti uslove jer kad radis u firmi, poslodavac placa troakove struje, odrzavanje i opremu

  Odgovori

 • Anna

  27.3.2022 #6 Author

  Vremena su se promenila i nove okolnosti zahtevaju nove načine poslovanja. Svakako je bitno da se i zakonski sve isprati baš iz gore navedenih razloga.

  Odgovori

 • JANA

  27.3.2022 #7 Author

  Uvek je bolje nekako u kolektivu ,a i produktivnije je …

  Odgovori

  • VANJA

   27.3.2022 #8 Author

   Bolje je raditi u kolektivu nego od kuce.

   Odgovori

 • STEFAN

  27.3.2022 #9 Author

  Rad od kuce je koristan za neke poslove u Srbiji a za neke nije

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.3.2022 #10 Author

  Samo je kod nas tako,u ostalim zemljama je sve to vec odavno regulisano zakonom o radu…

  Odgovori

 • FRUIT04

  27.3.2022 #11 Author

  Nije to ta atmosfera, od kuce je dosadno

  Odgovori

 • NATI29

  27.3.2022 #12 Author

  Neki poslovi se mogu raditi od kuce a neki ne

  Odgovori

 • BRANA19

  28.3.2022 #13 Author

  Pa dobro , sve ima svoje prednosti i mane.. ljudi traze posao , mole Boga da ga ne nadju…

  Odgovori

 • SANJA

  28.3.2022 #14 Author

  Pitanje je crsta posla

  Odgovori

 • NINO

  28.3.2022 #15 Author

  Postoje osove koje moraju da rade, ali moraju od kuce, tako da je i to jedna od varijanti o kojem treba da se diskutuje.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  28.3.2022 #16 Author

  Dobro je ostaviti zaposlenom mogućnost za rad od kuce. Znam strane firme u Beogradu koje ti daju mogućnost da 3 dana nedeljno radiš od kuće.

  Odgovori

 • SNEZANA

  28.3.2022 #17 Author

  Firma je firma,kuca je kuca po meni…

  Odgovori

 • GINKO

  28.3.2022 #18 Author

  Kako za koga i kada, nekada je potrebno raditi od kuce. Ako imas decu pa bolesna a nisi u mogućnosti otici na posao onda je vrlo koristan rad od kuće.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  28.3.2022 #19 Author

  dobr opcija za određene delatnosti, svakako poslodavac treba da obezbedi opremu i troškove rada od kuće

  Odgovori

 • Bella

  28.3.2022 #20 Author

  Ja smatram da to kod nas treba da se uvede, mnogo bi bilo lakse svima.

  Odgovori

 • DEKSI

  28.3.2022 #21 Author

  Zavisi koja je delatnost u pitanju, sve ima prednosti i mane.

  Odgovori

 • Lelica

  28.3.2022 #22 Author

  Sve zavisi koja je delatnost u pitanju i kakve su necije mogucnosti. Nekom to odgovara nekom ne.

  Odgovori

 • BOJANA

  28.3.2022 #23 Author

  Ima i dosta prednosti i dosta nedostatka.

  Odgovori

 • Vockica

  28.3.2022 #24 Author

  Zavisi koji je posao u pitanju, i ko da li majka sa malim detetom koja je primorena da radi od kuce,ili uticaj pandemije. Sve ima svoje i dobro i lose.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  2.4.2022 #25 Author

  Pa sve ima svoje prednosti i nedostatke.

  Odgovori

 • LUKA

  2.4.2022 #26 Author

  Prednost je raditi od kuce

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.