očekuje se privredni rast od 0,2 odsto

Recesija ipak zaobilazi Nemačku

EUU fokusu

22.3.2023 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Recesija ipak zaobilazi Nemačku Recesija ipak zaobilazi Nemačku
Nemačka privreda će, po svemu sudeći, izbeći recesiju od koje je strahovala i umesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariće krhak rast, ocenio je Savet... Recesija ipak zaobilazi Nemačku

Nemačka privreda će, po svemu sudeći, izbeći recesiju od koje je strahovala i umesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariće krhak rast, ocenio je Savet ekonomista u novom izveštaju sa procenama.

Procena je nešto povoljnija nego jesenas, pre svega jer je snabdevanje energentima ostalo stabilno, navodi telo zaduženo za savetovanje nemačke vlade u ekonomskoj politici, piše DPA.

Stanje je, međutim, nadalje napeto. Savet ove godine sada umesto recesije od 0,2 odsto očekuje toliki rast, a naredne godine robusniji plus od 1,3 procenta.

„Pad kupovne moći pod inflacijom, nepovoljniji uslovi finansiranja i tražnja iz inostranstva koja se sporo oporavlja kočiće privredu ove i iduće godine,“ kaže predsednica Saveta Monika Šnicer (Schnitzer).

Savet tek dogodine očekuje primetnije popuštanje inflacije, jer će rast plata i proizvođačkih cena za sada nastaviti da podgrevaju cene u maloprodaji, rekao je član saveta Martin Verding (Werding).

„Inflatorni front se širi na celu privredu,“ dodao je Verding. U 2023. ekonomisti očekuju stopu inflacije od 6,6 odsto, a iduće tri. Evropska centralna banka inače rast cena nastoji da zadrži na ispod dva odsto.

U svom izveštaju od jesenas, Savet je ukazivao na značajan rizik nestašice gasa i prognozirao recesiju. Uz štednju i relativno blagu zimu, kao i zbog uvoza iz izvora kojima Nemačka menja isporuke iz Rusije, gasna kriza je izostala.

Rizik, međutim, nije nestao, upozorava Savet.

„Da potpuno napunimo skladišta gasa i sprečimo nestašice na zimu, moramo nastaviti da štedimo“, rekla je članica Saveta Veronika Grim (Grimm), naglasivši da to važi i ako Nemačka nastavi da širi uvoz iz neruskih izvora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...