Na tržištu najjače evropske privrede posluje 2.700 domaćih kompanija

Srpski dobavljači već usklađeni sa novim nemačkim propisima

SrbijaU fokusu

21.3.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpski dobavljači već usklađeni sa novim nemačkim propisima Srpski dobavljači već usklađeni sa novim nemačkim propisima
Još se ne zna koliko će preduzeća u Srbiji biti obuhvaćeno sistemom provere usklađenim s novim nemačkim Zakonom o dju dilidžensu (due diligence, detaljna... Srpski dobavljači već usklađeni sa novim nemačkim propisima

Još se ne zna koliko će preduzeća u Srbiji biti obuhvaćeno sistemom provere usklađenim s novim nemačkim Zakonom o dju dilidžensu (due diligence, detaljna provera) u lancu snabdevanja, kako će dokazivati da ispunjavaju uslove i da li će neke državne institucije imati ulogu u tom procesu, ali privrednici koji rade sa nemačkim partnerima tvrde da su sa njima i pre novog zakona usaglasili sisteme upravljanja rizikom, objavio je mesečnik Biznis & finansije, a prenela agencija Beta.

Na nemačkom tržištu radi više od 2.700 kompanija iz Srbije, većina njih su izvoznice gotovih proizvoda na koje se zakon ne odnosi.

Već naredne godine, kada će zakon važiti i za nemačke kompanije sa više od 1.000 zaposlenih, broj domaćih firmi na koje će se odnositi biće veći, zbog čega PKS priprema niz seminara i konsultacija za pomoć preduzetnicima.

Kako je za Biznis & finansije izjavila Tanja Lindel, pomoćnica direktora u Sektoru udruženja privrede PKS, zakon definiše obavezu nemačkih kompanija da obezbede poštovanje propisanih principa, a one će same da utvrde način na koji će od svojih dobavljača da pribave potrebne dokaze.

Dodala je da će srpske kompanije, kao i nemačke, verovatno morati da u okviru upravljanja rizikom definišu potencijalne probleme u proizvodnji, da naprave akcioni plan kako će i u kom periodu da ih reše.

Foto: Pixabay.com

Lindel je istakla da je dobra priprema važna, jer slične propise najavljuju i iz Velike Britanije i Francuske, a to je samo uvertira za znatno rigorozniju EU direktivu koja je u pripremi.

„Firma će morati da izda neki dokument kojim potvrđuje da je usaglašena, a provere mogu da se vrše na razne načine. Primera radi, nemačka kompanija koja u svojim kapacitetima ima auditore, poslaće ih da provere administraciju dobavljača, da utvrde ima li procedure i na koji način to dokazuje. Kompanije koje imaju jako veliki broj dobavljača, verovatno neće moći da stignu svuda, pa će angažovati neku od lokalnih revizorskih agencija“, objasnila je Lindel.

Sadašnji dobavljači iz Srbije većih stranih kompanija kažu da su i pre ovog zakona, već godinama unazad, primenjivali te procedure jer su njihovi partneri to zahtevali i redovno proveravali.

Bratislav Petrović, rukovodilac kvaliteta u kragujevačkoj AMM Manufacturing, rekao je da su već od faze ugovaranja saradnje sa Siemensom morali da imaju implementirane te procedure.

U Valjaonicu bakra Sevojno, koja je od naredne godine u obavezi da implementira tražene procedure, tek je stigla informacija o procesu usklađivanja sa nemačkim zakonom.

„Uglavnom se radi o ekologiji, ispuštanju ugljen dioksida a mi i sada radimo na tom pitanju i zbog uvoznih dozvola i ostalih papira za neopasni otpad. Da bi uvezli sve sirovine iz Evrope, potrebno nam je 14 dokumenata, a ovo su sada neki novi zahtevi za koje treba da se pripremimo, a naš poseban kolektivni ugovor sa radnicima, primer je ne samo za Srbiju nego i za Evropu“, rekao je direktor Valjaonice Dragan Subotić.

Članice Elixir Grupe su u prethodnom periodu na zahteve pojedinih kupaca dostavljale izjave i dokumentaciju kojom dokazuju da posluju u skladu sa propisima i standardima vezanim za poštovanje ljudskih i prava zaposlenih, zaštitu životne sredine i održivo poslovanje, kao i etičko ponašanje na tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...