Izvoz iz ostrvske pokrajine u 2022. porastao 32 odsto

Severna Irska između evropskog i britanskog tržišta

EUU fokusu

20.2.2023 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Severna Irska između evropskog i britanskog tržišta Severna Irska između evropskog i britanskog tržišta
Britanska vlada je u više navrata izrazila svoje nezadovoljstvo statusom Severne Irske nakon Bregzita. Ugovor o rastanku sa Evropskom unijom koji je zaključio Boris... Severna Irska između evropskog i britanskog tržišta

Britanska vlada je u više navrata izrazila svoje nezadovoljstvo statusom Severne Irske nakon Bregzita. Ugovor o rastanku sa Evropskom unijom koji je zaključio Boris Džonson (Boris Johnson) doneo je izvesnu prednost Severnoj Irskoj, omogućivši joj da ostane jednom nogom na tržištu EU, a drugom u Britaniji. 

Ovo je jedini deo Velike Britanije, izuzimajući London, koji se potpuno oporavio od proizvodnih gubitaka u toku pandemije korona virusa, piše Bloomberg.

Međutim, aranžman nije odgovarao sindikalistima Severne Irske i zagovornicima Brexita u vladajućoj Konzervativnoj partiji u Velikoj Britaniji, koji se protive daljem ostajanju u “ekonomskoj orbiti EU”.

Više od šest godina nakon što je izglasan izlazak iz EU, pod budnim okom svetskih lidera među kojima je i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i u iščekivanju veoma osetljive 25. godišnjice sporazuma o miru u Severnoj Irskoj u aprilu, britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) bliži se, kako izgleda, zaključenju ugovora koji će označiti poslednju fazu Bregzita. Međutim, postavlja se pitanje da li će se Severna Irska potruditi da zadrži ono što već ima.

Glasanje o Brexitu 2016. moglo je biti veliki korak unazad. Iako je većina u Severnoj Irskoj odlučila da ostane u EU, podela je povećala izglede za povratak na granične prelaze i kontrolne punktove između ove pokrajine i Velike Britanije, ometajući protok ljudi i robe koji su bili osnova mirovnog sporazuma u ​​regionu.

Izvoz Severne Irske je porastao 2021. godine. Vrednost robe poslate u Republiku Irsku porasla je sa  4,5 milijardi funti u 2019. godini na 5,2 milijarde funti, dok je izvoz u Veliku Britaniju porastao sa 10,8 milijardi funti na 12,8 milijardi funti.

Noviji podaci iz Glavne kancelarije za statistiku u Irskoj pokazali su da je u 2022. uvoz iz Severne Irske porastao za 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Nije u pitanju nuklearna fizika. Pošto je dopremanje robe u Republiku Irsku iz Velike Briranije otežano, Severna Irska je preuzela na sebe da reši deo zastoja”, izjavio je Garet Hagan (Gareth Hagan). 

Nova pravila znače da kompanije kao što je Ardagh Metal Packaging, njujorška kompanija za proizvodnju limenki pića, mogu da iskoriste prednosti jeftinije radne snage i nekretnina u Severnoj Irskoj dok izvoze i u Veliku Britaniju i u EU, navode iz kompanije Manufacturing NI.

Nova fabrika ove kompanije vredna 200 miliona dolara nedaleko od Belfasta trebalo bi da počne sa radom ove godine, dok je jedan od njegovih kupaca, treća po veličini svetska kompanija za flaširanje pića Coca-Cola HBC, takođe najavila ulaganje od 17 miliona funti u lokalnu ekonomiju.

Osim toga, City Bank, koja se nakon osma godina vratila u Irsku, trenutno je jedan od najvećih privatnih poslodavaca u regionu sa 3.700 zaposlenih, a u planu je nastavak zapošljavanja. Rukovodilac ove banke u Severnoj Irskoj Li Majer (Leigh Meyer) takođe očekuje da će se broj zaposlenih u finansijskom sektoru u Belfastu u narednim godinama utrostručiti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...