Šteta od napuštanja Evropske unije

Britanci izgubili 29 milijardi investicija od referenduma o Brexitu

Svet

14.2.2023 08:36 Autor: Vladimir Jokanović 1

Britanci izgubili 29 milijardi investicija od referenduma o Brexitu Britanci izgubili 29 milijardi investicija od referenduma o Brexitu
Velika Britanija pretrpela je gubitak poslovnih investicija od referenduma o Brexitu 2016. godine u vrednosti od 29 milijardi funti, ili 1.000 funti po domaćinstvu,... Britanci izgubili 29 milijardi investicija od referenduma o Brexitu

Velika Britanija pretrpela je gubitak poslovnih investicija od referenduma o Brexitu 2016. godine u vrednosti od 29 milijardi funti, ili 1.000 funti po domaćinstvu, prema studiji visokog zvaničnika Banke Engleske Džonatana Haskela (Jonathan Haskel).

Haskel, spoljni član devetočlanog odbora za monetarnu politiku Banke koji određuje kamatne stope u Velikoj Britaniji, rekao je da su investicije u privatnom sektoru „zaustavljene“ u godinama nakon odluke o izlasku iz Evropske unije, prenosi Guardian.

On je naveo da je nakon glasanja Velika Britanija odmah počela da zastaje u odnosu na trend iz prethodnih šest godina i da je „platila mnogo više“ u poređenju sa drugim velikim industrijalizovanim ekonomijama, otvarajući jaz u produktivnosti koji je ostavio trajne ožiljke.

Studija Haskela i njegovog tima verovatno će podstaći zabrinutost da su glasanje o Brexitu i strategija koju je usvojio bivši britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju naneli nepopravljicu štetu ekonomiji zemlje.

Većina studija o Brexitu koje se bave gubitkom nacionalnog dohotka i BDP-a Velike Britanije fokusirale su se na trgovinu. Banka Engleske je u svojim najnovijim prognozama za ekonomiju saopštila da bi upoređivanje trenutnog nivoa trgovine u Velikoj Britaniji sa putanjom pre Brexita iznosilo 3,2 odsto BDP-a do 2026. godine.

Vladina Kancelarija za budžetsku odgovornost navela je da će BDP biti za četiri odsto niži na duži rok, nego što bi bio da je Velika Britanija ostala u EU. Haskel je rekao da je u proračunu koristio poslovne investicije kao meru umesto trgovine da bi došao do veoma sličnog rezultata o dugoročnom gubitku BDP-a.

  • GOCA BG

    19.2.2023 #1 Author

    Sami su to trazili,valjda im ovaj rezultat sve govori…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...