Uvoz iz bloka u decembru veći za 3,8 odsto

Trgovinski deficit Velike Britanije s EU porastao na rekordni nivo

EUU fokusu

13.2.2023 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Trgovinski deficit Velike Britanije s EU porastao na rekordni nivo Trgovinski deficit Velike Britanije s EU porastao na rekordni nivo
Trgovinski deficit Velike Britanije sa Evropskom unijom porastao je na rekordni nivo u poslednjem tromesečju prošle godine, nakon što je skočio uvoz iz bloka.... Trgovinski deficit Velike Britanije s EU porastao na rekordni nivo

Trgovinski deficit Velike Britanije sa Evropskom unijom porastao je na rekordni nivo u poslednjem tromesečju prošle godine, nakon što je skočio uvoz iz bloka.

Trgovinski deficit povećao se na 32,9 milijardi funti u istom periodu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Isključujući plemenite metale, uvoz iz EU dostigao je rekordne 82 milijarde funti, dok je Britanija u blok izvezla robu vrednu 49,2 milijarde funti, pokazuju podaci britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Gabrijela Dikens (Gabriela Dickens), ekonomistkinja konsultantske kompanije Pantheon Macroeconomics, rekla je da je Brexit još važan deo slike budući da i dalje koči izvoz.

“Realno, britanski robni izvoz, isključujući nestabilne transakcije, bio je 9,4 odsto ispod nivoa iz 2018. godine, pre nego što su Brexit i pandemija korona virusa uticali na podatke”, rekla je Dikens.

Bloomberg navodi da je samo u decembru uvoz iz EU porastao 3,8 odsto, odnosno 28,5 milijardi funti, što je još jedan maksimum, a na taj postotak najviše je uticala nabavka mašina i transportne opreme, uglavnom za brodove iz Nemačke, kao i goriva.

Uprkos carinskim kontrolama uvedenim između Britanije i EU u januaru prošle godine, uvoz iz EU bio je 1,3 milijarde funti veći od uvoza iz ostatka sveta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...