Nemački kancelar sa građevincima

Sindikat traži od Šolca 50 milijardi evra za stambenu izgradnju

EUNekretnine

25.9.2023 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sindikat traži od Šolca 50 milijardi evra za stambenu izgradnju Sindikat traži od Šolca 50 milijardi evra za stambenu izgradnju
Uoči sastanka na najvišem nivou sa nemačkom vladom na kojem će se razgovarati o nedostatku stambenog prostora, sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt IGBAU ponovio je svoj... Sindikat traži od Šolca 50 milijardi evra za stambenu izgradnju

Uoči sastanka na najvišem nivou sa nemačkom vladom na kojem će se razgovarati o nedostatku stambenog prostora, sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt IGBAU ponovio je svoj zahtev za paketom privrednih podsticaja u iznosu 50 milijardi evra, prenosi Seebiz.

„Programi privrednih podsticaja pokrenuti su prilično uspešno u poslednje vreme. Ponovo je vreme“, saopštio je sindikat, prenosi Bild am Sonntag. Prema oceni sindikata, visoke kamatne stope i naglo rastući troškovi zaustavili su izgradnju poslednjih meseci.

„Stambena izgradnja je u opasnosti da propadne. Vladin cilj izgradnje 400.000 stanova godišnje ne ostvaruje se iz godine u godinu. Cifre u izgradnji su sve niže, i to sa porastom broja stanovnika“, rekao je predsednik sindikata Robert Feiger.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) zakazao je za ponedeljak konferenciju o stambenim pitanjima na kojoj će se raspravljati o nedostatku stanova i potencijalnim merama za podsticanje izgradnje.

Nemačko udruženje gradova i opština (DStGB) takođe je pozvalo na preduzimanje mera, kao što su ubrzanje postupaka planiranja i odobravanja dozvola za gradnju, ograničenje troškova izgradnje i dodatno jačanje ulaganja. DCtGB se takođe zalaže za poreske olakšice za novogradnju i obnovu postojećih objekata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...