Ozbiljna recesija nazire se posebno u građevinarstvu

Skoro 40 odsto nemačkih firmi očekuje pad poslovne aktivnosti

BiznisEUFirme u fokusu

10.1.2023 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skoro 40 odsto nemačkih firmi očekuje pad poslovne aktivnosti Skoro 40 odsto nemačkih firmi očekuje pad poslovne aktivnosti
Zbog visokih troškova energije i tekućih problema u lancu snabdevanja, 39 odsto nemačkih kompanija očekuje pad svojih poslovnih aktivnosti u 2023. godini, pokazalo je... Skoro 40 odsto nemačkih firmi očekuje pad poslovne aktivnosti

Zbog visokih troškova energije i tekućih problema u lancu snabdevanja, 39 odsto nemačkih kompanija očekuje pad svojih poslovnih aktivnosti u 2023. godini, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Nemački ekonomski institut (IV) sa 2.500 firmi.

U njemu se navodi da su nemačke kompanije početkom prošle godine i dalje bile optimistične, ali su im visoke cene energije i problemi sa sirovinama pokvarili dobro raspoloženje, prenosi Anadolu Agency.

Rezultati istraživanja pokazali su da 26 odsto firmi očekuje bolju finansijsku godinu, dok 35 odsto njih očekuje stagnaciju u 2023.

Ozbiljna recesija se nazire, posebno u građevinarstvu, jer više od polovine građevinskih kompanija očekuje pad prodaje u novoj godini.

Majkl Gromling (Michael Gromling), ekonomski istraživač na institutu, rekao je da trenutna neizvesna pitanja snabdevanja energijom podjednako utiču na sve delove zemlje i da to nije dobra vest na početku ove godine. Upozorio je da se Nemačka suočava sa novom recesijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...