Nemački ministar finansija pod sumnjom za korupciju

Tužilac razmatra ukidanje imuniteta za Kristijana Lindnera

EUU fokusu

10.1.2023 13:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tužilac razmatra ukidanje imuniteta za Kristijana Lindnera Tužilac razmatra ukidanje imuniteta za Kristijana Lindnera
Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) našao se pod pritiskom nakon što su izveštaji otkrili da bi mogao da izgubi poslanički imunitet zbog... Tužilac razmatra ukidanje imuniteta za Kristijana Lindnera

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) našao se pod pritiskom nakon što su izveštaji otkrili da bi mogao da izgubi poslanički imunitet zbog optužbi za korupciji.

Lindner je održao video govor na javnom događaju BB Banke, koja je obezbedila zajam od oko tri miliona evra za kupovinu njegove kuće, prenosi agencija Anadolia, pozivajući se na izveštaje lokalnih medija. Kancelarija državnog tužioca Berlina trenutno razmatra ukidanje njegovog imuniteta i otvaranje krivičnog postupka zbog sukoba interesa.

Lindnerov advokat odbacio je optužbe, tvrdeći da je ministar započeo finansiranje privatne nekretnine mnogo pre nego što je preuzeo funkciju u vladi. Prema navodima advokata, držanje kratkih govora povodom jubileja, kao što je bila stogodišnjica banke, deo je uobičajenog ponašanja ministra.

Prema pisanju nedeljnika Spiegel ministar je deo kredita od BB Banke uzeo nakon što je održao pomenuti govor. Lindner je tom prilikom pored ostalog rekao da mu se BB Banka sviđa „odozdo do vrha“. U zavisnosti od ishoda tekuće preliminarne istrage, predsednik Bundestaga mogao bi da naloži punu istragu.


Opozicioni političari i korisnici društvenih mreža žestoko su kritikovali Lindnera i vladu na društvenim mrežama. Opozicija kritikuje koalicionu vladu liberalne levice zbog previše bliskih veza sa korporacijama i bankama, navodeći da je to „zaštitni znak ove vlade“.


Oni podsećaju i da je kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) nedavno optužen za moguću umešanost u poresku prevaru. Prema ovim navodima, Šolc je koristio politički uticaj kao gradonačelnik Hamburga kako bi pomogao Warburg banci da izbegne plaćanje 47 miliona evra poreza.

Alijansa CDU/CSU, kao najveći opozicioni blok u parlamentu zatražila je u decembru od kancelara da svedoči pred komitetom za finansije i odgovori na pitanja o skandalu sa poreskim prevarama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...