SLABLJENJE MERA UBLAŽILO PRIVREDNI PAD EVROZONE Situacija malo bolja nego u aprilu

EUVesti

21.5.2020 14:56 Autor: Julijana Vincan 0

SLABLJENJE MERA UBLAŽILO PRIVREDNI PAD EVROZONE Situacija malo bolja nego u aprilu SLABLJENJE MERA UBLAŽILO PRIVREDNI PAD EVROZONE Situacija malo bolja nego u aprilu
Razoran uticaj pandemije korona virusa na ekonomiju Evrozone blago je popustio u maju jer su države počele da ublažavaju pojedine mere ograničenja, uvedene u... SLABLJENJE MERA UBLAŽILO PRIVREDNI PAD EVROZONE Situacija malo bolja nego u aprilu

Razoran uticaj pandemije korona virusa na ekonomiju Evrozone blago je popustio u maju jer su države počele da ublažavaju pojedine mere ograničenja, uvedene u cilju sprečavanja širenja zaraze, pokazuje najnovije istraživanje kompanije „IHS Markit“.

Nakon što se u aprilu survao na najniži nivo u poslednje 22 godine, od kako se sprovodi ovo istraživanje, kompozitni indeks menadžera nabavke firme IHS Markit oporavio se u maju na 30,5 poena sa aprilskog nivoa od 13,6 bodova. Ovaj indeks je pouzdan pokazatelj ekonomskog zdravlja, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Iako je to znatno bolje od srednje prognoze analitičara u anketi koju je uradio Reuters, koji su predviđali 25 poena, ovaj rezultat je i dalje daleko ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada ekonomske aktivnosti.

Foto: Shutterstock.com

Bruto domaći proizvod evrozone verovatno će zabeležiti pad u drugom kvartalu po do sada neviđenoj stopi od oko 10 odsto u odnosu na prvo tromesečje, saopštio je IHS Markit, što je nešto manje od prošlonedeljne projekcije pada od 11,3 procenta u anketi britanske agencije. Ipak, porast kompozitnog indeksa menadžera nabavke (PMI) uliva nadu da će dalji pad biti umereniji, kako se mere ograničenja budu dodatno ublažavale tokom leta.

Budući da je građanima preporučeno da ovog meseca ostanu kod kuće, potražnja je ostala slaba, a indeks novougovorenih poslova iznosi „tankih“ 28,4 boda, mada april drži rekord sa minimumom od 13,6 poena.

Poboljšanje je zabeleženo u urušenom sektoru usluga, koji je podneo najveći teret mera ograničenja kretanja. Indeks PMI za industriju usluga, porastao je na 28,7 poena u maju sa 12 bodova iz aprila. Time je premašeno predviđanje iz ankete „Reutersa“ od 25 bodova.

Istovremeno, PMI za proizvodni sektor se popeo na 39,5 sa 33,4 poena, a indeks očekivane buduće industrijske proizvodnje je ojačao na 45 bodova sa 36,6 poena iz aprila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...