Holandski sud odobrio odluku vlade

Smanjenje broja letova sa Schiphola zbog buke

EUFirme u fokusuU fokusu

7.7.2023 12:18 Autor: Vladimir Jokanović 1

Smanjenje broja letova sa Schiphola zbog buke Smanjenje broja letova sa Schiphola zbog buke
Holandski sud odobrio je odluku tamošnje vlade da smanji broj letova na aerodromu Schiphol u Amsterdamu za narednu sezonu, što predstavlja potencijalni finansijski udarac... Smanjenje broja letova sa Schiphola zbog buke

Holandski sud odobrio je odluku tamošnje vlade da smanji broj letova na aerodromu Schiphol u Amsterdamu za narednu sezonu, što predstavlja potencijalni finansijski udarac za avio-kompanije koje žele da zadrže privlačnost aerodroma kao globalnog čvorišta za transfere letova.

Holandska vlada može da smanji broj letova na aerodromu od kraja tekuće do oktobra 2024. godine, odlučio je u petak žalbeni sud, koji je poništio raniju odluku lokalnog suda, prenosi Bloomberg.

Presuda žalbenog veća došla je tri meseca nakon što je lokalni sud odlučio da pokušaji vlade da smanji buku u gradu tako što će smanjiti broj letova koji mogu da slete i polete sa Schiphola nisu bili proceduralno ispravni.

Država je iznela planove da na smanji godišnji kapacitet amsterdamskog aerodroma na 440.000 letova do 2024. godine, što je smanjenje za 12 odsto. Avio-kompanije i lobističke grupe tvrde da ovaj potez krši međunarodne propise i smeta putnicima.

Kao prvi korak, vlada je predložila privremenu uredbu kojom bi se broj letova ograničio od novembra over godine na 460.000, umesto sadašnjih 500.000. Presuda žalbenog suda je gubitak za avio-kompanije i njihove advokate, uključujući holandski ogranak Air France – KLM, Delta AirLines, EasyJet i lobističku grupu Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja.

Skoro 35 miliona putnika prošlo je kroz Schiphol tokom 2022. godine. Ovaj aerodrom povezan je sa najviše direktnih letova u Evropi, a prema podacima Međunarodnog saveta aerodroma, po broju sletanja i poletanja nadmašuje aerodrome u Istanbulu i Londonu.

  • SHALIMAR

    9.7.2023 #1 Author

    Iznenadjena sam da su smanjili,mnogo ce uticati na ginansije avio kompanija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...