energetska kriza u političkoj areni

Španija protiv predloga EU o gornjoj granici ograničenja cene gasa

EU

23.11.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Španija protiv predloga EU o gornjoj granici ograničenja cene gasa Španija protiv predloga EU o gornjoj granici ograničenja cene gasa
Španska ministarka energetike Tereza Ribera (Teresa Ribera) osudila je u sredu predlog Evropske unije o gornjoj granici ograničenja cene prirodnog gasa, nazvavši je „izrugivanjem“... Španija protiv predloga EU o gornjoj granici ograničenja cene gasa

Španska ministarka energetike Tereza Ribera (Teresa Ribera) osudila je u sredu predlog Evropske unije o gornjoj granici ograničenja cene prirodnog gasa, nazvavši je „izrugivanjem“ i obećala je da će se boriti protiv tog predloga.

Brisel je u utorak predstavio svoj prvi predlog za ograničenje cene prirodnog gasa, nešto što su Španija i Portugal već usvojile prošlog proleća.

Predloženo ograničenje cena koje je predložila EU stupilo bi na snagu samo ako evropska referentna cena prirodnog gasa pređe 275 evra (283 dolara) po megavat-satu dve nedelje zaredom, prenosi Anadolu Agency.

Čak i tokom dramatičnog skoka cena ove godine u Evropi, prirodni gas nije bio toliko skup dve nedelje zaredom, kaže stručnjak za robu Havijer Blas i dodao da predloženi limit cena ne bi bio aktiviran.

Iberijski mehanizam je, s druge strane, uspostavio gornju granicu cene koja počinje od 40 evra. S obzirom na to da španska gornja granica cena prirodnog gasa ističe krajem 2023. godine, Madrid se zalagao za uspostavljanje ograničenja cena energije na nivou EU.

Obraćajući se novinarima u prostorijama španskog parlamenta, ministarka energetike rekla je da će Španija prestati da podržava druge „važne“ predloge EU ako Brisel ne osmisli alternativni plan za ograničavanje cena energije.

Ona je trenutni plan nazvala „kontraproduktivnim“, insistirajući da bi mogao da ugrozi druge politike za obuzdavanje cena. Istovremeno, rekla je da su joj druge zemlje članice EU već rekle da su „zabrinute“ i „ogorčene“ tim predlogom.

  • BIJUTI27

    23.11.2022 #1 Author

    Da, Španija želi da pokaže solidarnost prema drugim članovima EU.. 😀

    Odgovori

  • IVAN

    23.11.2022 #2 Author

    Skocice gas sigurno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.11.2022 #3 Author

    Sa punim pravom,ne zele kao drzava da prihvate takve uslove…

    Odgovori

  • VOJKAN

    24.11.2022 #4 Author

    Sve je poskupelo pa čak i gas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...