STABILIZOVANA BRITANSKA PROIZVODNJA U JUNU Blagi oporavak posle istorijskog pada

EUSvetVesti

1.7.2020 13:56 Autor: Julijana Vincan 0

STABILIZOVANA BRITANSKA PROIZVODNJA U JUNU Blagi oporavak posle istorijskog pada STABILIZOVANA BRITANSKA PROIZVODNJA U JUNU Blagi oporavak posle istorijskog pada
Istorijski kolaps britanskog proizvodnog sektora, uzrokovan zatvaranjem ekonomije zbog pandemije korona virusa, zaustavljen je u junu, budući da su kompanije izvestile o blagom povećanju... STABILIZOVANA BRITANSKA PROIZVODNJA U JUNU Blagi oporavak posle istorijskog pada

Istorijski kolaps britanskog proizvodnog sektora, uzrokovan zatvaranjem ekonomije zbog pandemije korona virusa, zaustavljen je u junu, budući da su kompanije izvestile o blagom povećanju proizvodnje, pokazuje izveštaj agencija „IHS Markit“ i „CIPS“.

PMI indeks u Velikoj Britaniji porastao je na 50,1 poena u junu sa 40,7 bodova u maju, čime su potvrđeni raniji preliminarni podaci, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters. Ovo je prvi put od februara ove godine da je PMI indeks prešao granicu od 50 poena koja razadvaja rast od pada.

„Proizvodnja se povećala, a domaća tražnja ojačala jer su ublažene restriktivne mere, fabrike su se ponovo pokrenule, a zaposleni vratili na posao. Ublažavanje Covid mera ograničenja, koje je planirano od 4. Jula, trebalo bi da doprinese daljem rastu narednih meseci“, izjavio je Rob Dobson, direktor IHS Markita, koji je vodio istraživanje.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Povratak PMI indeksa na iznad 50 poena ne znači oporavak proizvodnje na nivo pre pandemije. Engleska banka je u junu saopštila da je britanska ekonomija na putu da zabeleži pad od oko 20 procenta u prvih šest meseci ove godine, što je manje nego što se prvobitno strahovalo, ali i dalje jedan od najvećih padova u poslednjih 300 godina.

„Proizvođači i dalje očekuju bolje dane, što ilustruje podatak da je optimizam u junu dostigao 21-mesečni maksimum“, rekao je Dobson.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...