Nemiri u Francuskoj

Šteta od nasilnih demonstracija premašila 100 miliona evra

EU

3.7.2023 08:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Šteta od nasilnih demonstracija premašila 100 miliona evra Šteta od nasilnih demonstracija premašila 100 miliona evra
Tenzije u Francuskoj neznatno su splasnule posle pet dana nemira, dok vlasti bezuspešno pokušavaju da obuzdaju posledice policijskog ubistva tinejdžera alžirskog porekla, koje je... Šteta od nasilnih demonstracija premašila 100 miliona evra

Tenzije u Francuskoj neznatno su splasnule posle pet dana nemira, dok vlasti bezuspešno pokušavaju da obuzdaju posledice policijskog ubistva tinejdžera alžirskog porekla, koje je ponovo pokrenulo debatu o rasizmu i nejednakosti.

Neredi i pljačke pogodili su zemlju koja je nedavno prošla kroz seriju protesta povodom usvajanja penzione reforme i zbog rasta troškova života. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sazvao je u nedelju hitan sastanak sa članovima vlade na temu novonastale situacije, prenosi Bloomberg.

Tokom noći između subote i nedelje policija je uhapsila 719 demonstranata, a dan ranije 1.300 osoba. Ministarstvo unutrašnjih poslova rasporedilo je u više gradova 45.000 policajaca i specijalaca sa bornim vozilima na ulice koje su preplavljene demonstrantima koji su palili vozila i kamenovali policajce, javne zgrade i izloge radnji. Mediji su preneli snimak demonstranta i Lionu, koji je bio naoružan automatskim oružjem.

Nemiri predstavljaju politički rizik za Makrona, koji je otkazao državnu posetu Nemačkoj, a ekonomski troškovi nemira takođe rastu. Ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) rekao je da je u subotu oštećeno ili opljačkano 10 tržnih centara, više od 200 supermarketa, 250 trafika i 250 banaka širom zemlje.

Prema prvim procenama osiguravača, šteta premašuje 100 miliona evra, što je broj koji će se dalje povećavati. Revija muške mode u Parizu, u organizaciji kompanije LVMH otkazana je, dok su lokalne vlasti u nekim gradovima ograničile javni prevoz i otkazale koncerte i druga masovna okupljanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...