Prosečni iznos ove godine oko 2.800 evra

Stiže božićni bonus za radnike u Nemačkoj

EUU fokusu

13.11.2023 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Stiže božićni bonus za radnike u Nemačkoj Stiže božićni bonus za radnike u Nemačkoj
Mnoge firme u Nemačkoj isplaćuju svojim zaposlenima božićne bonuse (novčane nagrade) već u novembru, a visina tih bonusa se razlikuje od poslodavca do poslodavca.... Stiže božićni bonus za radnike u Nemačkoj

Mnoge firme u Nemačkoj isplaćuju svojim zaposlenima božićne bonuse (novčane nagrade) već u novembru, a visina tih bonusa se razlikuje od poslodavca do poslodavca.

Mediji, ipak, navode da prosečni božićni bonus ove godine iznosi oko 2.800 evra, piše Blic.

Ako ne znate šta tačno označava ova vrsta bonusa, evo definicije: to je nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije direktno uređena Zakonom o radu, već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili, jednostavno, odlukom poslodavca.

Ko daje najviše božićne bonuse?

U kategoriji najviših božićnih bonusa su radnici u sektoru proizvodnje nafte i gasa, gde prosečna nagrada iznosi čak 5.733 evra, piše magazin Fenix i dodaje da nešto manju bonus imaju zaposleni u sektoru prerade mineralnih ulja (5.586 evra).

U poznatim nemačkim kompanijama kao što su Mercedes, Bosch i Porsche zaposleni, takođe, imaju pravo na isplatu božićnog bonusa, pri čemu su poznati iznosi za Bosch: božićni bonus od 3.300 evra na standardnu maksimalnu platu od 6.000 evra, i za Porsche: dugi niz godina ova firma dodaje 55 posto na punu 13. platu.

Ko daje najmanje božićne bonuse?

Najmanji „dodatni novčani iznosi“ isplaćuju se radnicima koji rade preko agencija, i oni dobijaju oko 380 evra. U preradi duvana, bonus je 564 evra.

Inače, božićni bonus će u Nemačkoj ove godine dobiti 85,8 posto zaposlenih sa kolektivnim ugovorima. Oni, prosečno, primaju 2.809 evra – 62 evra više nego prošle godine, podaci su Nemačkog zavoda za statistiku.

Postoje velike razlike među delatnostima: u građevinarstvu, kao i kada je reč o pružaocima finansijskih i osiguravajućih usluga, više od 95 posto zaposlenih lica prima „standardni božićni bonus“. U područjima Informacije i komunikacija i Javna uprava, odbrana, socijalna sigurnost – manje od 70 posto ima pravo na ovaj bonus.

  • Inquiete

    13.11.2023 #1 Author

    Svaki bonus dobro dođe zaposlenima, a pogotovo za praznike. Ima takvih poslodavaca i kod nas, za njih veliko bravo!

    Odgovori

  • Sindi

    14.11.2023 #2 Author

    Bravo bre 🇩🇪

    Odgovori

  • Emilija

    14.11.2023 #3 Author

    Odlicna ideja.Radnicima sigurno mnogo znaci!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.11.2023 #4 Author

    Ko postuje svoje zaposlene taj i daje Bozicne bonuse…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...